BEZ PROTUGRADNE OBRANE: Sijeva i grmi, a ne čuju se eksplozije protugradnih raketa

2066 0

Autor Franjo Samardžić
1. svibnja je počela sezona obrane od tuče u koju se ove godine ušlo bez protugradnih raketa i protugradne obrane u zapadnom dijelu brodsko-posavske županije
NOVA GRADIŠKA / SLAVONSKI BROD, 6. lipnja 2019. – Proteklih dana svakodnevno grmi, sijeva i padaju obilne kiše. Ne čuju se samo protugradne rakete. Iako je njivama kiše dosta, a negdje i previše, ratari su zadovoljni, jer tuče nije bilo, osim ponegdje gdje je samo malo „posolila“ njive i usjeve.
Aktualnost protugradne obrane i zaštite od tuče nikako da se skine s dnevnog reda pa ponovo negoduju ratari i voćari bojeći se većih šteta. Na sjednici Županijske skupštine obrazlažući njihov zahtjev da se nešto poduzme, vijećnik Zlatko Bunjevac (HSS) je kazao kako su sami spremni sufinancirati protugradnu zaštitu kako bi zaštitili svoje proizvode. Pogotovo se to odnosi na veće proizvođače. Nisu zadovoljni jer u zapadnom dijelu županije zapravo ni nema protugradne obrane zato traže da se nešto poduzme pa su i spremi dati svoj novac.
Odgovarajući na pitanje županijski pročelnik za poljoprivredu Željko Burazović je kazao da i sam suosjeća s poljoprivrednicima jer se 1. svibnja, kada počinje sezona obrane od tuče, ušlo bez protugradne obrane i bez protugradnih raketa.
-Moram reći da je to jedna trakavica koja godinama traje, a posljedica je nedostatak novca, pa time i raketa. Dodatni razlog je možda različito tumačenje efikasnosti obrane od tuče sa raketama ili bez njih u situaciji kada nema dovoljno za sustav obrane raketama. Državni hidrometeorološki zavod je predložio, a Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo da ove godine zalihe slobodnih raketa budu preseljene na istočni dio brodsko-posavske županije i istočni dio Hrvatske. Zašto je tome tako? Prvi razlog su financije a drugi su naši susjedi, dakle Bosna i Hercegovina, gdje nema zaštite – kazao je Željko Burazović i dodao da su voditelji lansirnih postaja u Goricama i Gradištu i ove godine prošli edukaciju i zdravstvene preglede. Predlože da se iskoristi, mogućnost, na što upućuje i Ministarstvo poljoprivrede, korištenja velikog novca (85 posto) iz Mjere 19 osiguranja iz Programa ruralnog razvoja. U preostalom dijelu koji plaćaju seljaci, odnosno dio koji je nacionalna omotnica, ima mogućnosti intervenirati, a način da ratarima, povrtlarima i voćarima pomognu općine – kazao je Burazović i dodao da će predložiti da u njegovoj Općini Davor policu osiguranja djelomično plati Općina.

Related Post