Bicikl Franje Belara – Dide ponovno na startu biciklističke staze

1508 0

NOVA GRADIŠKA 30. listopada 2010. – Ako vas je jučer put odveo do Ulice Slavča, možda ste zamijetili da njen početak krasi nešto novo, a opet staro i poznato. Riječ je o zacijelo najslavnijem biciklu novogradiškog nam kraja čiju povijest možemo pratiti sve do 1949. godine. Naime, bicikl je sve od tada bio pod brižnom skrbi obitelji Belar. Za one koji ne znaju,

Franjo Belar – Dida bio je glavni osnivač prvog poslijeratnog biciklističkog kluba u Novoj Gradiški godine 1958. i njegov prvi, a kasnije i doživotni počasni predsjednik.

Ljubav prema biciklizmu naslijedili su i njegovi sinovi te tako uspostavili obiteljsku tradiciju promicanja biciklizma u našem kraju (više u memografiji). Zato su i ustupili svoje obiteljsko blago – ovaj prekrasan oldtimer – Turističkoj zajednici grada Nova Gradiška koja ga je odlučila postaviti na početak biciklističke staze koja vodi preko brda Slavča. 

Bicikl je prvi puta tamo postavljen još prije 10 godina, ali od tada je pretrpio razne nedaće, od vremenskih neprilika do napada nepoznatih nam vandala, da bi naposlijetku bio uklonjen pri obnovi kolnika ulice. Međutim, njegov put tu ne završava. Turistička zajednica grada Nova Gradiška dala ga je restaurirati te nam se vratio ljepši nego prije, i zaštićen novom kućicom. Zato, kada se nađete u blizini, dođite ga pogledati. Možda i Vas, kao i brojne ljubitelje biciklizma, pozove da malo protegnete noge i zaputite se u nove pustolovine.

Franjo Belar – Dida u radionici

 

Otkrivanje spomenika prije 10 godina

 

Zvonko Belar

 

Zvonko Belar u svojoj radionici gdje čuva brojne nagrade i priznanja

Prva novogradiška benzinska crpka 1938. godine. Na slici se nalazi obitelj Belar

 

Ruta biciklističke staze (KLIKNUTI)

Related Post