Blagdan zaštitnice župe

1063 0

U Novoj Gradiški je nizom sadržaja obilježen Dan grada, 8. prosinca. Blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, od 1982.g. zaštitnik je novogradiške župe u centru grada, uz koju od 1992. postoji i župa Kraljice sv. krunice u južnom

dijelu grada. Uz trodnevnicu, kojom su se vjernici pripravljali za blagdan, središnje svečanosti upriličene su na sam dan zaštitnice župe. U župi su slavljene četiri svete mise, a glavno euharistijsko slavlje predslavio je msgr Juraj Jezerinac, vojni ordinarij, koji je nekada bio kapelan u Novoj Gradiški.

 

Govoreći o značenju blagdana Bezgrješnog začeća BDM, rekao je kako se poruka toga dana može sažeti u nekoliko točaka: Marija je začeta naravnim putem. Imala je oca i majku. Ovim se želi reći da je ljubav između muža i žene sveta. Bogu je stalo do roditeljske ljubavi. Obitelj je svetinja. Nadalje, dijete je od trenutka začeća pravi čovjek. Zato slavimo začeće Marijino. Nitko nema pravo dirati u život nerođenog djeteta. Nikakav državni zakon ne može se opravdati ukoliko nasilno ulazi u život, poglavito u začeti, a nerođeni. Treća poruka blagdana je čuvati ne samo tjelesni, nego i milosni život. Prema riječima pape Pavla VI, ova svetkovina divna je priprava za dolazak i rođenje Spasitelja, da se što dostojnije spremimo za svetkovinu Božića, uvjereni da je Marija spremna uvijek pomoći i dovesti nas svome sinu Isusu Kristu. „Dok budemo štovali Majku Božju, ne bojmo se budućnosti, jer Isus Krist je nju dao svome narodu za odvjetnicu milosti i uzor svetosti, kako ističe i Predslovlje današnje svetkovine Majke Božje“, zaključio je biskup Jezerinac.

U koncelebraciji su, uz prečasnog Pericu Matanovića, dekana Novogradiškog dekanata i upravitelja župe Bezgrješnog začeća BDM, sudjelovali svećenici spomenutog dekatana, a msgr Jezerinca pozdravila je članica Župnog pastoralnog vijeća, Evica Kraljić.

Related Post