BLAGOSLOV GOSPINE KAPELICE I KIPA

1000 0

MAGIĆ MALA – U nedjelju, 23. kolovoza bilo je svečano u Magić Maloj, filijali novokapelačke župe Blažene Djevice Marije. U 11.00 sati bila je redovna nedjeljna misa u seoskoj kapeli Mučeništva svetog Ivana Krstitelja,

koju je slavio prečasni Goran Mitrović, dekan Novokapelačkog dekanata i novokapelački župnik, a u koncelebraciji su sudjelovali novokapelački kapelan, vlč Jurica Gašparović i štivički župnik, vlč Josip Vračarić. Kod oltara je bio i časni brat Drago Rašković, koji je u službi u franjevačkom samostanu na zagrebačkom Kaptolu. Svečanosti je bio nazočan načelnik općine Nova Kapela, Ivan Šmit sa suprugom, zatim novogradiška pjesnikinja Evica Kraljić sa svojim suprugom, potom članovi KUD-a „Radinje“ Siče u prekrasnim svilenim narodnim nošnjama, pa vjernici Magić Male i susjednih sela i župa. Misu je skladnim pjevanjem pratio novokapelački crkveni zbor pod ravnanjem časne sestre Franciske.Iza mise, vjernici su u procesiji pošli do kuće Andrije i Anke Vidlanović, u čijem je dvorištu blagoslovljena nova kapela s kipom Kraljice mira. Ovu kapelicu su Vidlanovići sami podigli sredstvima skromne Andrijine mirovine. Za nju su kupili Gospin kip pred koji mještani, ali i vjernici drugih mjesta već dolaze moliti.

Anka i Andrija počeli su graditi kapelicu prije 14 godina, potpuno sami, isključivo rukama. Andrija je godinama slabovidan, no ipak se usudio biciklom dovoziti u dvorište kamen po kamen s udaljenosti 5 km za temelje kapelice. Anka, koja je inače domaćica i spretna šlingačica, sama je sazidala ovu kapelicu, u koju su zatim nabavili veliki i lijepi Gospin kip. Sve su uradili sami, a u dvorištu su uredili i hodočasnički prostor, pa kad netko od vjernika i hodočasnika ovdje bude htio doći moliti, može se odmoriti i okrijepiti.

 

Vidlanovići su godinama veliki Marijini štovatelji. Dok je Andrija bolje vidio, hodočastili su u gotovo sva marijanska svetišta i prošteništa Požeške biskupije, zatim u Mariju Bistricu, a najradije su odlazili u Međugorje, gdje su učinili i zavjet – podići kapelicu s kipom Kraljice mira. San im je ovih dana postao stvarnost. Anka je u svom životu našlingala velik broj oltarnika za župne crkve u okolici, zatim za neke crkve u Zagrebu, Rimu, Austriji itd. Dok šlinga, moli zajedno sa suprugom, a inače je molitva uz rad redoviti dio njihove svakodnevnice. Kapelicom, kipom i svečanošću u kojoj je sudjelovalo cijelo selo, željeli su Gospi, Kraljici mira, zahvaliti za brojne primljene milosti. Za ovu prigodu, mještani su prozore svojih kuća uredili potpuno slavonski, uresili ih ponjavama, ćilimima, stolnjacima i peškirima, u sve ono čime se šokačke kuće od davnine ponose i što posebno čuvaju, a pokažu u svečanim prilikama. Sve svoje goste Vidlanovići su počastili i pravim slavonskim ručkom.

 

Višnja Mikić

Related Post