BPŽ: Dodijeljene potpore udrugama hrvatskih branitelja i područja zdravstva i socijalne skrbi

747 0

Autor bpz.hr

SLAVONSKI BROD  – Temeljem objavljenog Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga čije je djelovanje na području Brodsko-posavske županije, a koje su od interesa za opće dobro iz područja zdravstva, socijalne skrbi i skrbi za hrvatske branitelje za 2022. godinu, danas su, u Velikoj vijećnici županijske uprave, potpisani ugovori s korisnicima ostvarenih potpora. Potpisivanje ugovora, zbog velikog broja potpisnika organizirano je u dva termina, u 10 i 11 sati. Sredstva za ovu namjenu planirana su u Proračunu BPŽ za 2022. godinu u visini od 933.273,00 kuna.

Okupljene u Velikoj vijećnici pozdravio je župan Danijel Marušić koji je u ovoj prigodi rekao: “Zahvaljujem udrugama na njihovim aktivnostima i sredstvima na koja su pravo ostvarila putem natječaja, odnosno, Javnog poziva. Danas potpisujemo ugovore vrijedne blizu 703.000 kuna  iz nekoliko prioritetnih područja.”- kazao je Marušić te dodao: “Udruge su kod nas jako aktivne i naravno da ih treba poticati, a i prema Zakonu o udrugama moramo raspisati Javne pozive, tako da su oni sa svojim radom doprinijeli i doveli do toga da danas možemo potpisati ove ugovore.”-rekao je župan Marušić u današnjoj prigodi.

Temeljem natječaja udruge su svoje programe i projekte  mogle prijaviti za četiri prioritetna područja.

  • Prioritetno područje 1. zdravstvena i socijalno humanitarna djelatnost – za programe/projekte usmjerene na zaštitu zdravlja, promicanja prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama  u razvoju, humanitarna i socijalna djelatnost, prevencija siromaštva i socijalne isključenosti te neprihvatljivo ponašanje  djece i mladih.
  • Prioritetno područje 2. promicanje vrijednosti Domovinskog rata, unapređenje kvalitete života i pomoći braniteljima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, invalidima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, civilnim žrtvama Domovinskog rata, obiteljima poginulih i nestalih branitelja i civila Domovinskog rata, obilježavanje važnih obljetnica i očuvanje uspomena  na domovinski rat te poboljšanje kvalitete života kroz organiziranje sportskih, kulturnih i drugih oblika druženja  članova udruge.
  • Prioritetno područje 3. – pomoć i podrška u području zaštite od nasilja u obitelji
  • Prioritetno područje 4. – pomoć i podrška u području brige za umirovljenike i osobe starije životne dobi

Iz Prioritetnog područja 1, odnosno, zdravstva iz socijalne skrbi prijavilo se 24 udruga, od kojih su 23 ispunile uvjete natječaja, te ukupni iznos dodijeljenih sredstava iznosi 172.000,00kn, od maksimalnih 182.000,00 kn.

Iz Prioritetnog područja 2,  odnosno Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata prijavilo se 19 udruga, od kojih su sve ispunile  uvjete natječaja, te ukupni iznos dodijeljenih sredstava iznosi 344.931,00 kn od maksimalnih 365.000,00 kn.

Iz Prioritetnog područja 3. – pomoć i podrška u području zaštite od nasilja u obitelji- standardno se iz proračuna financira Savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji koju vodi Udruga Brod- grupa za ženska ljudska prava, te se svake godine dodjeljuje maksimalan iznos o 186.273,00kn.

Iz Prioritetnog područja  4., odnosno u području udruga umirovljenika prijavilo se 9 udruga, od kojih 6 su zadovoljile uvjete natječaja te je dodijeljen iznos od 70.000,00kn od maksimalnih 200.000,00kn.

Neraspoređena sredstva-pričuva, rasporediti će se tijekom godine za sufinanciranje programskih aktivnosti udruga koje nisu utvrđena ovim odabirom, a od iznimnog su značaja za Brodsko-posavsku županiju.

Related Post