BRANITELJSKE UDRUGE: Ne želimo nikakve ploče koje su uvreda za branitelje i stradalnike Domovinskog rata i hrvatski narod 

1329 0

Novogradiške braniteljske udruge su protiv osnivanja Zajednice braniteljskih udruga jer smatraju da ih se želi dovesti u sukob

 

NOVA GRADIŠKA,  10.  studeni  2021. – Na današnjoj konferenciji za medije  7 novogradiških udruga proisteklih iz Domovinskog rata jasno se očitovalo  protiv postavljanja  bilo kakvih ploča  po gradu kojima se, kako je rečeno,  želi  nametnuti krivnja hrvatskom narodu. Rečeno je da je ploča  postavljena  ispred  gradske upravne zgrade na temelju ugovora Srpske pravoslavne crkve i  Grada Nova Gradiška,  uvreda za   branitelje i stradalnike Domovinskog rata i hrvatski narod. 

    Uvodno je govorio prof. Ante Vukšić,  predsjednik Udruge  roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Nova Gradiška. Istog stava su i  druge braniteljske i stradalničke udruge  u čije ime su govorili  Vjekoslava Kerešin, predsjednica  Udruge udovica  hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Pavle Filipović, predsjednik HVIDR-e, Darko Musiov, predsjednik  Udruge specijalne policije iz DR „Zebre“, Arsen Granda, predsjednik  UHDDR,  i Željko Lončar  u ime  Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 21. brigade-pukovnije Nova Gradiška. Svi su  isticali da se radi  o stavovima njihovih udruga.

   Iako ga nitko nije vidio, govorili su o ugovoru između Grada Nova Gradiška i  SPC  koji regulira  međusobne odnose i  postavljanje  dvije ploče na mjestima gdje su bile  pravoslavne crkve. Prof. Vukšić je kazao da se  gradsko vodstvo lukavo nasanjkalo, ali da još uvijek može ostati čistih ruku.

   -Mi bi  bili jadni ljudi da nismo osjetili veliko nezadovoljstvo ne samo nas branitelja  i stradalnika Domovinskog rata, nego i ostalih građana ovim potezom  SPC i vodstva našega grada. Simptomatično je da se ploča pojavila tako rekuć  preko noći što nas je sve skupa neugodno iznenadilo. Mi branitelji iz  sedam  stradalačkih i braniteljskih udruga jednoglasni smo da se ploča mora maknuti  i protiv smo postavljanja  ove ploče i ploča sličnog sadržaja bilo gdje u gradu, pa i šire. Postoji niz razloga za to i mi ćemo navesti samo  neke. Ova država Republika Hrvatska  stvorena je na krvi naše djece, na krvi  naših ratnih invalida, na hrabrosti i htijenju  naših branitelja, na želji i odlučnosti hrvatskog naroda za nezavisnu državu, a to smo pokazali na referndumu u svibnju  1991. godine kada smo  sa  94 posto  rekli ne Jugoslaviji i da slobodnoj, demokratskoj i  nezavisnoj Hrvatskoj, državi   koja je  stvorena  u suprotnosti  prema bivšoj  Jugoslaviji, a koja nema nikakvu poveznicu s NDH.  Ako bi sve strane stavljale ploče na mjestima gdje je netko stradao, gdje se dogodio zločin, cijela  Nova Gradiška i  njena okolica bila bi preplavljena pločama,  a mi od toliko ploča više ne bi mogli hodati.

   Ova  postavljena ploča nameće hrvatskom narodu krivnju za nešto  s čim danas nemamo nikakve veze.  Oni hoće da mi stariji, naša djeca, naši unuci, naši praunuci osjećaju krivim za sve loše  što se dogodilo u prošlosti i da budemo  pokorni za sve vjeke  vjekova. 

   Namjerno se prešućuju  strašni velikosrpski zločini iz 90.ih godina koji su uzrokovali preko 120.000 mrtvih, tri puta više ranjenih,  stotine  tisuća prognanih i izbjeglih, ogromnu materijalnu štetu i veliku nesreću svim narodima na ovom prostoru i podlo i lukavo prebacuju težište problema u daleku prošlost optužujući hrvatski narod, tek tako, na temelju povijesti pisane u komunističkom totalitarnom sustavu, a takva povijest  ni slučajno nije objektivna i više je nego pristrana- naveo je prof. Ante Vukšić. 

  Kazao je da je  postavljanje ploče ispred gradske upravne zgrade dio  velikosrpskog projekta kojeg se  oni nisu nikada odrekli, a sada je poznat pod imenom Memorandum II ili „srpski svet“ u kojem precizno piše  što se sve  mora poduzeti i učiniti za ostvarenje njihovog  sna o stvaranju homogene tzv. „velike Srbije“ navodeći pritom, dvadesetak tih ideja, ali  i događanja  koje se u tom cilju provode od Sjeverne Makdonije, preko Kosova, Crne Gore i BiH do Hrvatske. 

 S osnivanjem Zajednice braniteljskih i stradalničkih udruga Grada Nove Gradiške  se također ne slažu, jer se, kako je kazao prof. Vukšić,  želi stvoriti strano tijelo između Grada i   braniteljskih i stradalačkih udruga  proisteklih iz Domovinskog rata. Pavle Filipović je kazao da  se  pritiscima  ide  osnovati Zajednica, a  politički želi postaviti njenog predsjednika. Smatra, isto kao i Drako Musiov, Arsen Granda, Vjekoslava Karešin i Željko Lonačar,  da udruge, kao i do sada trebaju raditi na temelju svojih programa. 

Related Post

Autor - 22/06/2019 0
NOVSKA – Sportski auto klub „Moslavina“ iz Kutine, 30.6.2019. godine u Novskoj organizira autoslalom natjecanja pod nazivom „Novska race 2019“.…