BRANKO TOMEK DOKAZANI HUMANITARAC: 143 puta dao krv i napunio bačvu od 60 litara

2089 0

Kao višestruki darovatelj krvi za svoju humanost dobio je Grb Općine Cernik, Medalju grada Grada Nova Gradiška i Povelju zahvalnosti Brodsko-posavske županije, a odlikovan je Redom Danice Hrvatske sa likom Katarine Zrinski.

Autor Franjo Samardžić

CERNIK, 29. siječnja 2020. – Za dobrovoljne darovatelje krvi često se ističe da pripadaju najvećoj humanitarnoj obitelji koja okuplja ljude koji, često se ističe, ne pitaju kome daruju krv i kome spašavaju život. Nekim ljudima, a jedna je od njih i Cerničanin Branko Tomek, davanje krvi postalo je to životno opredjeljenje, a on jedan među mnogima, koji nesebično daruje svoju krv za liječenje bolesnika više od 40 godina. Rijetki se, međutim, mogu pohvaliti da su krv dali 143 puta, a Branko se nada da će, ako mu to zdravlje omogući, doći i do brojke od 150 puta darovanu krv.
Kaže da je sve počelo kada je prijatelju, s kojim je studirao za učitelje na Pedagoškoj akademiji u Petrinji, trebala krv radi operacije.
-Nekoliko se nas prijatelja odazvalo pozivu Crvenog križa za dobrovoljno darivanje krvi. Tada se davalo 2,5 decilitara krvi, za razliku od danas, kada se daruje 4,5 decilitara. Pomogli smo prijatelju koji se nakon oporavka vratio studiranju.
Do sada sam krv dao 143 puta a to je jedna lijepa bačva od 60 litara. Pokušat ću dati krv 150 puta, što je veoma blizu. Zbog navršenih 65 godina života mogu krv davati samo dva puta godišnje, a do sada sam krv davao četiri puta godišnje.
Osim davanja krvi na akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, odlazim u Zagreb gdje u bolnici u Petrovoj ulici dajem krvnu plazmu koja je namijenjena za liječenje bolesne djece.
Darivanje krvi donosi mi zadovoljstvo i sreću jer znam da sam nekome spasio život. Iz obitelji za sada nije nitko krenuo mojim putem, a nadam se da će neki od šest unuka nastaviti mojim stopama.
Radeći u školi 41 godinu mogu reći da su neki od mojih učenika kada su postali punoljetni postali dobrovoljni darovatelji krvi što me čini sretnim, jer sam primjerom utjecao na njihovu odluku o humanosti darivanja krvi. Smatram da bi se mladi i zdravi ljudi trebali uključiti u darivanje krvi, zbog sebe ali i zbog onih kojima je krv potrebna – priča Branko Tomek.
Branko Tomek, kao višestruki darovatelj krvi, za svoju humanost primio je brojna priznanja. Dobio je Grb Općine Cernik, Medalju grada Grada Nova Gradiška, Povelju zahvalnosti Brodsko-posavske županije, a odlikovan je Redom Danice Hrvatske sa likom Katarine Zrinski.

Related Post

60 GODINA DVD-a ADŽAMOVCI

Autor - 14/05/2012 0
ADŽAMOVCI, 14. svibanj 2012. – U nedjelju je bilo razloga za slavlje u Adžamovcima. Hvale vrijednu obljetnicu slavilo je DVD…