BRAVO DREŽNIČANI: Predstavljeni filmovi HRT-a U Drežniku, na Svisvete i U Drežniku, na poklade

2664 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 5. veljače 2018. – Svi koji su se sinoć okupili u Domu kulture na premijeri dva hvalevrijedna dokumentarna filma Hrvatske radiotelevizije nisu požalili.

Filmovi U Drežniku, na Svisvete i U Drežniku, na poklade nastali su u produkciji Programskoga odjela za kulturu Hrvatske radiotelevizije. Urednik, scenarist i pripovjedač je Aleksej Gotthardi-Pavlovsky. Filmovi su snimljeni u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom „Drežnik“ koje je, uz potporu Općine Rešetari i POU MAR bilo organizator sinoćnje premijere.

Okupljene u Domu kulture pozdravio je i gostima riječi dobrodošlice uputio predsjednik Kulturno-umjetničkog društva “Drežnik” Marijan Ruškan.

Dokumentarni film U Drežniku, na Svisvete govori o običaju održavanja zabave u tome mjestu na blagdan svih svetih, a U Drežniku, na poklade o mjesnome pokladnom običaju šaljive konjske zaprege, u kojoj pravih konja nema, nego sve uloge igraju muškarci.

Film U Drežniku, na Svisvete u programu je Hrvatske radiotelevizije prikazan je prvi put krajem listopada 2016. godine. Film U Drežniku, na poklade na će prvi put bit prikazana na Prvom programu Hrvatske televizije u četvrtak 8. veljače s početkom u 11,10 sati.

Redatelj je ugledni i višestruko nagrađivani autor Branko Ištvančić, snimatelj Dušan Vugrinec, a snimatelj tona Mladen Šiklić. Majstor rasvjete je na Ljudevit Fistrić, a montažeri su Staša Čelan (U Drežniku, na Svisvete) i Igor Kožić (U Drežniku, na poklade). Autor glazbe je Pere Ištvančić, a producent Mate Letica.

Velike zasluge za snimanje ovih filmova pripadaju Nikoli Kramaru, folklornom pedagogu i stručnom suradniku.

Predsjednica Općinskog vijeća Općine Rešetari Milka Perković redatelju Ištvančiću i Alekseju Gotthardi – Pavlovskom uručila je općinska priznanja za doprinos razvoju kulture i promicanju imena mjesta Drežnik i Općine Rešetari.

–U Drežniku je još uvijek živ pokladni običaj konja, šaljive konjske zaprege, u kojoj pravih konja nema, već sve uloge igraju ljudi, i to samo muškarci. Konje prate didovi i babe, zajedničkim imenom zvani još i gadne džeme, pri čemu svi zajedno obilaze selo, od kuće do kuće. Svi se mještani vesele tome običaju i svatko od njih u njemu na neki način sudjeluje, pogotovo djeca, koja didove moraju zadirkivati i onda od njih bježati. No, u svemu tome svakako nastoje sudjelovati i mnogi raseljeni Drežljani, budući da je i to jedan od dana u godini kada Drežljan u Drežniku mora biti – istaknuo je sinoć Aleksej Gotthardi-Pavlovsky.

Drežničani okupljeni oko svog kulturno-umjetničkog društva imaju se s čime ponosit. Ponajprije gostoprimstvom s kojim su oduševili ekipu Hrvatske radiotelevizije, te doprinosom koji daju u čuvanju od zaborava običaja i kulturne baštine svojih predaka.

 

Related Post