BROĐANI HOĆE UDISTATI ČIST ZRAK

1034 0

SLAVONSKI BROD, 30. listopada 2012. – Župan Danijel Marušić podržavajući inicijativu civilnih udruga traži hitan sastanak s ministrom zaštite okoliša i prirode RH Mihaelom Zmajlovićem, te predstavnicima grada Bosanskog Broda

i Rafinerije nafte. Slijedom toga uputio je žuran dopis Ministarstvu zaštite okoliša i prirode koji prenosimo u cijelosti.

 

“Poštovani gospodine Ministre,

Potaknut alarmantnim stanjem u gradu Slavonskom Brodu i široj okolici zbog onečišćenja zraka iz susjedne, bosanskobrodske Rafinerije nafte, osjećam potrebu reagirati i kao župan i kao stanovnik Brodsko-posavske županije. Unatoč brojnim obećanjima vlasnika Rafinerije, te održanim sastancima Zajedničke radne skupine za praćenje onečišćenja zraka, do danas nisu zadovoljene ni minimalne ekološke norme, te prema najnovijim mjerenjima koncentracije sumporovodika u Slavonskom Brodu su gotovo 40 mikrograma po prostornom metru, što je šest puta više od granične vrijednosti, dok koncentracija benzena u jednom satu premašuje godišnju graničnu koncentraciju.

 

Kako je zagađenost zraka u Slavonskom Brodu problem ne samo njegovih stanovnika, već zajednički problem Republike Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, vjerujem da ćete imati razumijevanja, te se i osobno zauzeti za njegovo što brže rješavanje. Ističem i podsjećam kako je Brodsko-posavska županija od početka sudjelovala u rješavanju problema onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu, te je inicijator niza konkretnih provedenih mjera kao što je izgradnja Mjerne postaje za mjerenja kakvoće zraka i njena dogradnja za mjerenje benzena, no isto tako moram istaknuti da građani Slavonskog Broda i šire okolice više nemaju strpljenja za razne analize i dogovore, već očekuju konkretne rezultate.

 

Svjesni da sami ne možemo riješiti ovaj problem, slobodan sam opetovano zatražiti uključivanje najviših tijela Republike Hrvatske koja bi zajedno s predstavnicima Republike Srpske i glavnim onečišćavaćem Rafinerijom donijeli mjere kojima bi se zasustavilo prekomjerno zagađivanje a samim tim bitno popravila kvaliteta života u Slavonskom Brodu.

 

S poštovanjem,” župan Danijel Marušić

Related Post