BRZOM CESTOM I KROZ TUNEL DO POŽEGE

1583 0

U PRIPREMI JE IZGRADNJA CESTE BRESTOVAC – STARO PETROVO SELO

STARO PETROVO SELO, 19. srpnja 2010. – Najava izgradenje brze ceste koja bi povezala Požegu s Starim Petrovim Selom pobudila je u petrovoselskom kraju velik interes. Informacija iz Požeško- slavonske županije kaže da je župan Marijan Aladrović do sada

 obavio više razgovora, a jedan je bio s Vladom Gostimirom, direktorom Sekora za studije i projektiranje Hrvatskih cesta i predstavnicima projektnih tvrtki iz Zagreba i Osijeka o izgradnju dvaju prometnica koje bi doprinijele prevladavanju prometne izliranosti grada Požega i Požeško-slavonske županije. Jedan je i prometnica prema Starom Petrovom Selu i autocesti. Predstavnik zagrebačkog Projektnog biroa Tomo Perić izvijestio je tada da je u izradi studija utjecaja na okoliš ceste kroz Babju goru radi građenja dionice ceste koja bi povezala Brestovac u Požeško-slavonskoj s Starim Petrovim Selom u Brodsko-posavskoj županiji. Ta je dionica ceste definirana kao koridor u prostornom planu Požeško–slavonske županije. Preostaje i da Brodsko-posavska županija taj prometni pravac uvrsti u svoj prostorni plan.

Da se prostorno planska dokumentacija dvije županije mora uskladiti potvrdio je i općinski načlenik u Starom Petrovom Selu Željko Kočijašević. Kaže da Požežani žele brzom cestom kroz Babju i Požešku goru do autoceste doći za desetak minuta, a da je buduća još u fazi idejnog rješenja i da ide pravcem od Godinjak prema Tisovca i to preko poljoprivrednog zemljišta.

 

 – Već ove godine kreće izrada projektne dokumentacije, a do kraja iduće godine nadam se da ćemo dobiti potvrdu na glavni projekt, odnosno građevinsku dozvolu. Koridor ceste ići će od Alaginaca do Brestovca, a onda će se između Brestovca i Zakorenja skretati lijevo prema Babjoj gori kroz koju će ići tunel u dužini od 1,1 kilometar uz 2,5 posto uspona. – ističe Franjo Lučić, saborski zastupnik i idejni pokretač bržeg povezivanja Požege sa autocestom. Dodaje da je to povijesni i najznačajniji infrastrukturni projekt ne samo za Požegu nego i cijelu Požeško-savonsku županiju.

 

Cesta će na autoput izlaziti kod Godinjaka, odnosno na 11. kilometru između Nove Gradiške i Lužana. Bit će u dužini od 17 kilometara što je dvostruko kraći put od sadašnjeg. S njom će se za 10 do 13 minuta, odnosno za skoro četiri puta brže nego do sada stizati do autoputa-ističe Lučić.

 

Do sada je na idejno rješenje i studiju utrošeno nešto više od pola milijuna kuna dok bi cijeli projekt gradnje stajao između 450 i 500 milijuna kuna.

 

Cesti se raduju i u općini Brestovac jer će, ističe načelnik Zdravko Mandić njena izgradnja mnogo značiti i njegovoj općini kroz koju će prolaziti cesta i gdje će početi gradnja tunela. Dodaje da već kupuju zemljište za gradnju poduzetničke zone koja ima male šanse da se razvije bez jedne takve prometnice.  

Related Post

„ŠVARGLIJADA U HRVATA“

Autor - 12/01/2012 0
STARO PETROVO SELO, 12. siječanj 2011. – Udruga proizvođača izvornog slavonskog kulina „KULIN BEĆARAC“ ove godine, po peti puta, organizira…