Caritasi Požeške biskupije svjedoče kršćansku ljubav i pomažu svima u potrebi

405 0

POŽEGA, 10. travnja 2020. – Potaknuti pozivom i preporukom požeškog biskupa Antuna Škvorčevića u pismu koje je uputio vjernicima Požeške biskupije o opasnosti koronavirusa te trenutnom situacijom naglasivši važnost karitativnog služenja, župni caritasi diljem Požeške biskupije su intenzivirali svoje djelovanje u služenju starijim, bolesnim, siromašnim i osamljenim pojedincima i obiteljima.
Župni caritasi požeških gradskih župa su se na različite načine uključili i u suradnji sa Caritasom Požeške biskupije organiziraju pomoć u nabavi hrane, lijekova, higijenskih potrepština i drugih stvari za starije i bolesne osobe te sve one koji su u rizičnoj skupini oboljenja a žive na području grada Požege i bliže okolice.
Uz redovitu podjelu prigodnih paketa s hranom i higijenskim potrepštinama i ovih su dana u pripravi za svetkovinu Uskrsa obradovali mnoge župljane koji su socijalno ugroženi.
Caritasovi volonteri kuzmičke župe su, pridržavajući se svih mjera zaštite i opreza, najsiromašnijim župljanima, kako to redovito čine uoči velikih blagdana, podijelili pakete s hranom i higijenskim potrepštinama. Volonteri veličke župe sv. Augustina Biskupa zajedno sa svojim župnikom Mariom Sanićem su uz pomoć Biskupijskog Caritasa pripremili tridesetak prigodnih paketa s osnovnim živežnim namirnicama te ih podijelili najsiromašnijim osobama s područja župe.
Mladi volonteri pleterničke župe sv. Nikole Biskupa koje koordiniraju župnik Antun Ćorković i župni vikar Tomislav Dokoza pohodili su šezdesetak najsiromašnijih obitelji na području župe i obradovali ih uskrsnim darovima, a u stalnom zauzetom djelovanju nastoje pomoći svojim starijim i bolesnim osobama u različitim aktivnostima. Mladi volonteri svojim entuzijazmom i željom za služenjem bližnjima nastoje pronaći i druge načine kako komunicirati s onima koji su u potrebi te preko društvenih mreža i drugih medija vrlo lako dolaze do svakoga koji je u potrebi.
U župi sv. Luke Evanđelista u Novskoj volonteri su ovih preduskrsnih dana organizirali podjelu paketa osnovnih živežnih namirnica, a u pohodu siromašnim obiteljima i pojedincima im se pridružio i župnik Milan Vidaković koji je mnoge obradovao svojim dolaskom te im uputio riječi ohrabrenja i utjehe čestitavši im Uskrs.
U Posavskom dijelu Požeške biskupije volonteri župe Marije Kraljice i sv. Jurja Mučenika u Davoru su uz prigodnu uskrsnu čestitku za dvadesetak svojih župljana koji su socijalno ugroženi i pripremili dvadesetak paketa s hranom i drugim namirnicama te ih razdijelili u župi. Njima su se pridružili i volonteri orubičke župe sv. Ilije Proroka koji su na različite načine na usluzi i brizi za svoje starije, bolesne i siromašne župljane.
Zauzeto djeluju i župni caritasi u župi sv. Luke Evanđelista u Lukaču pod vodstvom župnika Marija Mesića te volonteri župe sv. Marka Evanđelista u Našicama pod vodstvom župnika Nikole Legca.
Starije, bolesne i siromašne osobe na području župe Uznesenja BDM u Končanici pohodili su caritasovi volonteri spomenute župe te im uz darove uručili i uskrsne čestitke koje su sami izradili na redovitim caritasovim radionicama. Pod vodstvom svoga župnika Tomislava Sanića svakoga tjedna organiziraju različite radionice i izrađuju ukrasne predmete i razne druge stvari koje počesto ponude svojim župljanima i tako nastoje osigurati određena novčana sredstva za nabavku osnovnih živežnih namirnica za potrebite u končaničkoj župi.
U različite akcije pomoći svojim župljanima uključili su se i volonteri župe Voćin sa svojim župnikom Ivanom Ereizom, volonteri župe Našašća sv. Križa u Orahovici pod vodstvom župnika Željka Strnaka, volonteri pakračke župe Uznesenja BDM sa župnikom Jozom Zorićem, virovitičke župe sv. Leopolda Mandića sa župnikom Ivicom Šohom te obje daruvarske župe; Presvetog Trojstva i sv. Antuna Padovanskog pod koordinacijom Svjetluške Kovač uz suradnju sa župnicima Zdravkom Radošem i Žarkom Turukom te volonteri župe sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu pod vodstvom župnika Roberta Mokrog.
Kroz služenje bližnjima u teškim okolnostima tijekom epidemije koronavirusa brojni volonteri svjedoče djelatnu kršćansku ljubav, blizinu i suosjećanje sa svima koji su pogođeni različitim patnjama ili su u nemogućnosti živjeti redovitim životom.
I ovom prigodom Caritas Požeške biskupije sa sjedištem u Požegi zahvaljuje svim volonterima i drugim pravnim i fizičkim osobama koje su se uključile u različite akcije, podržavaju karitativno djelovanje i daju svoj doprinos u služenju svima koji su u potrebi.

 

Related Post