DA SE NE ZABORAVI:  VRO „Bljesak“ briljantna akcija hrvatskih oružanih snaga

1409 0

Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i specijalne policije RH pod nazivom Bljesak, započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima, napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno-topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama Specijalne policije MUP-a RH. U operaciji su korištene i snage hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja, hrvatske snage oslobodile su 500  četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija, čime je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji, a nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani. U naredna dva dana slomljen je otpor preostalih neprijateljskih snaga. Hrvatska vojska i Specijalne jedinice policije u operaciji Bljesak uspješno su ostvarile sve zadane ciljeve: razbile su neprijateljske snage i oslobodile okupirani teritorij u zapadnoj Slavoniji, omogućile su prometovanje autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji, izbile su na rijeku Savu – međunarodno priznatu granicu Republike Hrvatske i prešle u obranu.
U operaciji Bljesak sudjelovale su 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena, od kojih su još devetorica preminula od posljedica ranjavanja.
Tijekom operacije, srpske protuzrakoplovne snage srušile su zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada JNA i srpskih snaga na Hrvatsku 1991. godine zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju. Radi odmazde za poraz u operaciji Bljesak, srpsko vodstvo zapovjedilo je raketiranje hrvatskih gradova. Napadnut je i glavni grad Hrvatske Zagreb, u kojem su pogođene dječja bolnica, gimnazija, Akademija dramskih umjetnosti i drugi civilni objekti. Pritom je ubijeno sedmero, a ranjeno najmanje 176 civila.
Bezuvjetna predaja neprijateljskih srpskih snaga četvrtog dana operacije, 4. svibnja u popodnevnim satima na Gavrinici poviše Pakraca, označila je konačan poraz velikosrpske politike u zapadnoj Slavoniji.
Konačan poraz velikosrpske politike u Hrvatskoj uslijedio je početkom kolovoza 1995., kada je u pobjedonosnoj oslobodilačkoj operaciji Oluja oslobođen preostali dio privremeno okupiranog hrvatskog teritorija, osim dijela hrvatskog Podunavlja, koje je u državno-pravni poredak vraćeno procesom mirne reintegracije

Related Post