DAN OPĆINE NOVA KAPELA: Važne su ceste, staze , domovi, ali je najvažniji čovjek

2871 0

NOVA KAPELA – Što mogu učiniti za svoju obitelj, svoje naselje, svoju općinu , za svoju Hrvatsku, kad tako budemo promišljali korupcija i kriminalne radnje biti će svedene na minimum kazao je župnik u propovjedi na svetoj misi povodom Dana općine Nova Kapela i blagdana sv. Klare u ponedjeljak 12. kolovoza.
Nakon svete mise izaslanstvo Općine predvođeno načelnikom Ivanom Šmitom i njegovom zamjenicom Vesnom Jergović u pratnji gostiju položilo je vijence, zapalilo svijeće i poklonilo se poginulim braniteljima novokapelačkog kraja kod spomenika i središnjeg križa na mjesnom groblju.
Na kraju trodnevne svečanosti obilježavanja Dana općine, koje se sastojalo od sportskih turnira, koncerata, natjecanja u kuhanju čobanca i tradicionalnog stočnog sajma, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je izvješće o radu u protekloj godini i planove za iduću prisutnima prezentirao načelnik Šmit rekavši kako je povoljna okolnost za jedinice lokalne samouprave, pa tako i za općinu Nova Kapela postojanje europskih fondova kojima se mogu financirati projekti značajni za lokalno stanovništvo kao što su lokalne ceste, vrtići, zapošljavanje teže zapošljivih skupina kako je zaposleno trideset žena s Općine u programu „Zaželi“ kojim se skrbi za starije i nemoćne s područja općine Nova Kapela. Šmiti je istaknuo važnost zajedništva i koordiniranog djelovanja općina, županija i države pri korištenju raspoloživih zajedničkih europskih sredstava kazavši.
„Izgradili smo lokalnu cestu Soci –Siče, za koju čekamo uporabnu dozvolu, vrijednost investicije je 5 mil. financirano europskim novcem. Zašto ta cesta mnogi se pitaju, zato jer je takav natječaj postojao, a mi smo imali uvjete. Drugi važan natječaj i drugi važan ugovor, s lokalnom građevinskom firmom, potpisat ćemo ovih dana za dogradnju dječjeg vrtića , financirano europskim novcima vrijednosti 5 mil. kn, vjerujem da ćemo ga nagodinu za Dan općine svečano otvoriti. Planira se i prostor za jaslički uzrast što će biti velika pomoć zaposlenim mladim ženama.
Zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja smo obnovili dom u Srednjem lipovcu, zajedno s Europskom unijom ovih dana radimo na poboljšanju dostupnosti besplatnog Interneta, zajedno s Ministarstvom kulture smo obnovili krovište na domu u Sičama,zajedno s umirovljenicima apliciramo na natječaj u Ministarstvu demografije gdje već treću godinu povlačimo sredstva , zajedno s Vatrogasnom zajednicom krećemo u kupovinu vatrogasnog vozila, zajedno s Uredom vlade za stambeno zbrinjavanje krećemo u zbrinjavane kolnika u Donjem Lipovcu, zajedno sa ŽUC-om smo obnovili cestu od Lipovca do Majdana, zajedno s Dragovčanima uredili smo središte Dragovaca. Ističem zajedništvo jer samostalno bilo koja općina može malo, ali združenim snagama i zajedničkim novcem može se puno. Ukupno smo investirali 20 milijuna kn u jednoj godini.
Najdraži dio mi je izdvajanje 800 tisuća kuna proračunskog novca potrošenog za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Do današnjeg dana 21 obitelj s više od četrdesetero djece je dobila od 30-50.000 kn za kupnju ili gradnju obiteljske kuće na našoj općini. To su obitelji koje su se doselile ili razmišljale o odlasku. Mjerom kojom smo omogućili kupovinu kuća u Sičama ili Seocu uz subvenciju od 50.000 kn ostali su. Taj program nastavljajmo dalje.Važne su ceste, staze , domovi, ali je najvažniji čovjek koji ih koristi. Mlade obitelji kojima smo pomogli baš to ćečiniti.“
Na kraju izlaganja načelnik Šmit je najavio stavljanje u funkciju nekadašnjeg poslovnog prostora „Nigme“ Nova Kapela, Općina je kupila prostor i planira uređenje istog.
U ime prisutnih načelnika prisutne je pozdravio Antun Pavetić načelnik općine Oriovac, u ime Županije nazočnima se obratio zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, obojica su pohvalili rad Općine i načelnika potvrdivši kako je zajedništvo o kojem je u svom izlaganju govorio načelnik Šmit temelj uspjeha. (HSS BPŽ)

 

Related Post

DAN OPĆINE NOVA KAPELA

Autor - 12/08/2012 0
NOVA KAPELA, 12. kolovoz 2012. – Iznimno svečano bilo je jučer u Novoj Kapeli. Osim što se obilježavao Dan općine…