DAN OPĆINE STARA GRADIŠKA

1201 0

STARA GRADIŠKA, 29. rujna 2011. – Iznimno svečano bilo je danas u Staroj Gradiški. Obilježavao se dan općine i slavio župni blagdan sv. Miahela, zaštitnika župe. Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima odana je počast

herojima koji su život dali za slobodnu domovinu, a u župnoj crkvi misno slavlje predvodio je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević. Prisjetio se svih žrtava totalitarnih režima, a napose oko 300 svećenika koji su tamnovali u starogradiškom kazamatu, te zatočenika u Domovinskom ratu. 

Na svečanoj sjednici, održanoj pod predsjedanjem zamjenika predsjednika Ivice Nezića, načelnik Velimir Paušić izvijestio je o projektima i naporima koje ulaže općinska vlast, uz potporu Brodsko-posavske županije i državnih institucija, u poboljšanje komunalnog i društvenog standarda.

Na svečanoj sjednici, uz članove Vijeća, bili nazočni roditelji poginulih branitelja, Župan Danijel Marušić, Aca Vidaković i Pavo Klarić, općinski načelnici u Okučanima i Gornjim Bogićevcima, Igor Šupica zamjenika načelnika u općini Dragalić, predstavnici policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Udruge političkih zatvorenika.

– Drago mi je da Stara Gradiška i ova općina ide naprijed i da doprinosimo da savladava teškoće. Ne mnogu se oteti dojmu da je Stara Gradiška ipak jedna posebna općina i da nitko ne može ovdje doći a da ne čuje u pozadini patnje ljudi koje su zbog raznih totalitarnih režima ovdje doživljavali. Svi oni koji nisu bili istomišljenici i nisu se sviđali određenim režimima svoje su žrtve ugradili u temelje hrvatske slobode, koju danas živimo u demokratskoj državi. To ne smijemo zaboraviti i moramo nastaviti graditi hrvatsku državu na demokratski način, da bude slobodna i po mjeri svakog građanina. Drago mije što se kreće u obnovu objekata koji svjedoče o patnjama ljudi, ali s jednom porukom – ne ponovilo se – kazao je župan Danijel Marušić.

Najsvečaniji dio sjednice bilo je uručivanje općinskih opriznanja.

Načelnik Velimir Paušić uručio je msgr. dr. Antunu Škvorčeviću Povelju počasnog građanina općine Stara Gradiška. Nagrada općine dodijeljena je Martini Peunić iz Donjeg Varoša, a Plaketa trgovačkom društvu „Sava“ Stara Gradiška. Na priznanjima u ime svih nagrađenih zahvalio se biskup Antun Škvorčević.

O projektu obnove tvrđave u Staroj Gradiški govorila je Željka Perković, iz Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu.

 

IZLAGANJE NAČELNIKA VELIMIRA PAUŠIĆA NA SVEČANOJ SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA

– Sagledavajući i rezimirajući prošlu godinu, izbrajajući sve ono što je napravljeno i učinjeno na poboljšanju uvjeta života naših građana, jer je to i svrha postojanja jedinica lokalne samouprave, osobno ne krijem zadovoljstvo što privodimo kraju velike infrastrukturne projekte i započinjemo nove. Isto tako ne mogu a da ne naglasim svoju ogorčenost pa čak i ljutnju na pojedine institucije središnje države , koje pokazuju nezainteresiranost za rješavanje određenih problema, posebno za stambeno zbrinjavanje na području naselja Stara Gradiška gdje se država prema svojoj imovini i prema korisnicima te imovine odnosi više nego maćehinski.

 

Rezultat toga je na popisu stanovništva, održanom ove godine, zabilježen osjetno manje stanovništva, s naglaskom na Staru Gradišku.

 

Obnova i izgradnja komunalne infrastrukture

 

Općina Stara Gradiška već dugi niz godina najveću pažnju pridaje obnovi i izgradnji objekata komunalne infrastrukture. Tako je bilo i u prethodnom razdoblju.

 

VODOVOD

– Zadovoljstvo mi je što upravo danas možemo najaviti da će se kroz mjesec dana završiti radovi na spajanju magistralnog cjevovoda na sustav u naselju Dobovac, te da će se konačno završiti dugogodišnji problemi kvalitete vode. Građani će se za sada opskrbljivati vodom sa akumulacije Bačica, a u bližoj budućnosti očekuje se završetak projekta regionalnog vodovoda kada ćemo svi dobivati vodu sa izvorišta u Davoru.

Zahvaljujem se svim građanima na strpljenju.

Ovime nisu završena ulaganja u vodoopskrbu jer nas još čeka izgradnja opskrbnog cjevovoda kroz naselje Gređani. Ti bi radovi trebali započeti sljedeće godine. Završetkom tog projekta svi naši građani, osim stanovnika naselja Pivare, imati će pristup javnom sustavu vodoopskrbe.

Moram se zahvaliti Hrvatskim vodama koji nas u izgradnji prate već dugi niz godina i bez čije pomoći ne bismo mogli završiti ovaj sustav opskrbe vodom.

 

KANALIZACIJA

– Što se tiče sustava odvodnje planirano je da se on završi u tekućoj godini. Međutim zbog određenih tehnički problema na samom terenu morali smo pristupiti izmjeni projektne dokumentacije, tako da se završetak ovog sustava očekuje u proljeće sljedeće godine. Ovim putem se zahvaljujem Ministarstvu regionalnog razvoja, a posebice Katici Mišković što je pokazala razumijevanje za probleme s kojima smo se suočili, te smo uspjeli dogovoriti sufinanciranje dodatnih radova.

Isto tako pristupili smo i izradi projektne dokumentacije za sustav odvodnje u naselju Novi Varoš.

 

CESTE

– Uz vodoopskrbu i vodoodvodnju ove godine otpočeli su i značajniji radovi na obnovi cestovne infrastrukture. Obnovljena je županijska cesta prema naselju Gređani, popravljena je županijska cesta u naselju Donji Varoš, a ishođena je građevinska dozvola za modernizaciju nerazvrstanih cesta i Javne rasvjete u naselju Stara Gradiška. Ovaj projekt kandidiran je kod Ministarstva regionalnog razvoja i nadamo se da će biti odobren.

 

UKUPNA VRIJEDNOST RADOVA na objektima komunalne infrastrukture iznosi preko tri milijuna kuna. Većinom su financirani sredstvima državnog proračuna.

 

OBNOVA OBJEKATA DRUŠTVENE NAMJENE I OBJEKATA KULTURNE BAŠTINE

– Završetkom velikih radova na komunalnoj infrastrukturi otvara se prostor da napokon dođu na red, ne manje važni objekti društvene namjene te kulturna baština kojom obilujemo.

Tako smo već prošle godine krenuli s uređenjem groblja u Uskocima a taj projekt nastavljamo i u ovoj godini.

Isto tako pokrenuta je obnova Društvenog Doma u Uskocima. Zahvaljujem se općinskom Vijeću što je prepoznalo i podržalo ideju da se krene u ovaj projekt jer nam je cilj da ovaj društveni dom kroz najam vrati uložena sredstva.

Napravljena je i dokumentacija za izgradnju sportskih svlačionica na sportskim terenima u Staroj Gradiški, a ove godine se planira i stavljanje rasvjete.

 

POSTAJA GRANIČNE POLICIJE – Moram napomenuti da smo s ovim projektom krenuli iz razloga što MUP planira izgradnju postaje pogranične policije u Staroj Gradiški, a Općinsko vijeće je točno prije godinu dana darovalo i zemljište za njenu izgradnju. Nažalost s ovim projektom se usporilo, ali iskreno se nadamo da se na njemu neće stati.

Povratak pogranične policije u Staru Gradišku smatram jednom od stvari koje mogu značiti prekretnicu u razvoju Stare Gradiške kroz ponovno naseljavanje mladih policijskih službenika, ali i kroz razvoj određenih uslužnih djelatnosti.

 

OBNOVA TVRĐAVE

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što je napokon i ozbiljnije intenzivirana obnova ostataka tvrđave.

Naime, Općina Stara Gradiška već treću godinu zajedno s Ministarstvom kulture, koje sufinancira radove, vrši izradu dokumentacije za obnovu objekata tvrđave koji se nalaze u našem vlasništvu.

Ove godine napokon se uključilo i Spomen područje Jasenovac kao vlasnik najznačajnijeg objekta tzv. Kule.

Iako je ovo financijski veoma velik projekt, mi smo svjesni da on ima veliku težinu i potencijal i kao takav nam otvara i mogućnost financiranja kroz fondove EU.

Više o samom projektu reći će dana u svojoj prezentacije gđa Željka Perković iz konzervatorskog ureda u Sl. Brodu. Ovim putem zahvaljujem joj se na dugogodišnjoj pomoći i savjetima.

 

OSTALE AKTIVNOSTI

– Unatoč padu prihoda, Općina nije smanjivala financijska sredstva za djelatnosti rada udruga, socijalne skrbi i školstva. I ove godine nastavljeno je s stipendiranjem studenata, potporama za novorođenu djecu i sufinanciranjem rada udruga. Žao mi je što ćemo u programu obilaska starijih i nemoćnih ove jeseni imati stanku, ali se nadamo da ćemo na proljeće opet krenuti u ovaj program jer se pokazao kao vrlo dobar i koristan.

 

RAZVOJ GOSPODARSTVA

– Što se tiče razvoja gospodarstva, zbog svog specifičnog položaja smatramo da su naše mogućnosti u razvoju i zapošljavanju u uslužnim djelatnostima vezanima uz granični prijelaz te isto tako promišljamo na koje načine iskoristiti, intenziviranje radova na budućoj cesti i mostu preko rijeke Save i poticanju razvoja postojećih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

I ove smo godine imali provedbu natječaja za raspolaganje državnim zemljištem koji je još u provedbi. Isto tako planiramo pomoći tim gospodarstvima u legalizaciji njihovih gospodarskih objekata.

 

ISKORISTITI ZEMLJOPISNI POLOŽAJ

– Općina Stara Gradiška je zbog svog specifičnog zemljopisnog položaja kroz povijest imala određene dobrobiti ili je i trpjela zbog toga. Zanimljivo je da je u proteklih 500 godina ovo područje bilo ili granica ili zatvor.

Naš posao je da prepoznamo duh današnjeg vremena te ponovo iskoristimo mogućnosti koje nam pruža naš položaj te da tako ispravimo određene pogreške iz povijesti te usmjerimo razvoj Stare Gradiške na način koji ona zaslužuje.

 

ZAHVALA I ČESTITKE

– Mnogo je toga učinjeno ili započeto u posljednjih godinu dana. Ponosni smo i zahvalni svima koji pridonose našem razvoju, ponajprije našim građanima zbog kojih smo ovdje.

Zahvaljujem se našem Općinskom vijeću, općinskim i županijskim poduzećima i ustanovama, kao i Županiji i ministarstvima koja nas podržavaju, te suradnicima na njihovu zalaganju i rezultatima, a sve u korist razvoja Stare Gradiške Zahvaljujem se i svim vodstvima udruga civilnog društva koje djeluju na području naše Općine i njihovim članovima na suradnji, te ih pozivam da učine sve kako bi svoje djelovanje mogli uspješno prezentirati kako u Općini Stara Gradiška tako i izvan nje.

Zahvalu upućujem svim novinarima, radio i televizijskim postajama koji su pratili naš rad, i kroz medije o tome korektno izvještavali.

Ovo je dan kada Općina daje do znanja da cijeni njihov trud i zalaganje, prepoznaje ga i nagrađuje.

Stoga upućujem čestitke i današnjim laureatima a posebno našem dragom prijatelju i dobrotvoru mnsr. dr. Antunu Škvorčeviću bez čijeg truda i zalaganja te učestalog spominjanja Stare Gradiške ne bismo imali ono što danas imamo – zaključio je svoje izlaganje načelnik Velimir Paušić.

 

Related Post