DANI SIGURNOSTI U PROMETU – ROADPOL SAFETY DAYS

615 0

SLAVONSKI BROD – U vremenskom razdoblju od 16. do 22. rujna proveden je projekt ROADPOL-a (Međunarodne mreže prometne policije), pod nazivom „Dani sigurnosti u prometu“. Tijekom provedbe projekta policija je provela brojne preventivno-represivne aktivnosti u cilju smanjenja broja poginulih i teško ozlijeđenih osoba u prometu na cestama, a naglasak je bio na Danu bez poginulih u prometu koji se obilježio 17. rujna.

U četvrtak 17. rujna, na Dan bez poginulih u prometu, na području Policijske uprave brodsko-posavske nisu evidentirane prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama. U tjednu provedbe akcije, od 16. do 22. rujna, evidentirano je ukupno 28 prometnih nesreća, i to: 18 prometnih nesreća s materijalnom štetom i 10 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je ozlijeđeno ukupno 14 osoba (5 teško i 9 lako ozlijeđenih).

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske su prilikom provedbe pojačanih nadzora, posebnu pozornost usmjerili prvenstveno na sankcioniranje počinitelja prekršaja iz grupacije tzv. četiri ubojice u prometu, a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa te nepropisne uporabe mobitela u vožnji. Policajci su utvrdili ukupno 462 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a od toga se 238 prekršaja odnosi na prekoračenje brzine kretanja vozila, 71 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 27 na korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 24 na upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola te su evidentirani i ostali prekršaji.
Tijekom provođenja vozači su potpisivali Prisege o poželjnom i odgovornom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu te na taj način aktivno sudjelovali u kampanji. Osim represivnog dijela akcije, vozače koji tijekom nadzora prometa nisu zatečeni u činjenju prometnih prekršaja, policijski službenici su nagrađivali edukativnim i prigodnim „poklonima“ (miris za auto, upaljač, kemijska olovka ili podloška za miš) na kojima se slikom i riječima ukazuje na poštivanje prometnih propisa.

Related Post