Djeca poginulih branitelja zbog posla odlaze iz države za koju su njihovi očevi dali život

2409 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 9. travnja 2019. – Kako se moglo čuti iz izvješća o radu na nedavno održanoj Skupštini Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Nova Gradiška udovice poginulih branitelja često se okupljaju i druže organizirajući razne aktivnosti i na taj si način olakšavaju traume koje nose od pogibije svojih muževa. Predsjednica Vjekoslava Karešin kaže da su se uglavnom oporavile od tragedije koja ih je zadesila i da sada život pokušavaju živjeti normalno. Zadovoljne su i novim Zakonom koji regulira njihov status svoja su statusna pitanja riješile. Neke su, nažalost, već i umrle. Ono sa čime nisu zadovoljne i na što ukazuju je status djece poginulih branitelja, pogotovo djece koja su ostala bez oba roditelja, koja nakon završetka školovanja nemaju nikakvo pravo koje bi ukazivalo na to da je njihov otac poginuo u Domovinskom ratu i život dao za državu Hrvatsku.
-Problem su ostala djeca poginulih branitelja. Zakonom nije uređeno da djeci, pogotovo ako ostanu bez oba roditelja, nakon završetka školovanja ostane neko pravo. Ne mora to biti materijalno pravo već neko pravo na temelju kojeg će se znati da se radi o djetetu poginulog hrvatskog branitelja.
Pokušali smo to riješiti kroz dopunsko zdravstveno osiguranje gdje država ne bi nikome trebala isplaćivat nekakva dodatna sredstva, već samo da dijete oslobodimo tog plaćanja. Nije to puno kao ni neka trajna invalidnina. Mi ju udovice imamo za cijeli život i bile smo čak i protiv onom dijelu da se možemo udati i ostavit prava po poginulom suprugu. Mi udovice smo bile izričito protiv toga , međutim većina koja je to odlučivala, odlučila je da ima nekih razloga zbog čega je to potrebno. Dakle, daju nam mogućnost da se možemo udat i zadržat prava, a za dijete stoji da je to do završetka redovitog školovanja. To znači ako dijete nije išlo na fakultet da sa 19 godina nema prava pa, nažalost, ispada da ako je suditi po nekakvim pravima nije više dijete oca poginulog u Domovinskom ratu. Ponavljam, ne mora to biti materijalno pravo. Moralno gledajući, s naše strane, ne samo moga već udruga udovica iz cijele Hrvatske – kaže Vjekoslava Karešin.
Udovice poginulih branitelja su nezadovoljne i izbjegavanje zapošljavanja njihove djece.
Iako postoji obveza i prioritet kod zapošljavanja nezadovoljne su, jer se to rijetko poštuje. Kako kaže Vjekoslava Karešin, natječaji se namještaju ciljano za određenu osobu i traži neki određeni uvjet kojemu dijete poginulog branitelja ne može udovoljit. U takvoj je poziciji i predsjednica Udruge djece poginulih branitelja. Završila je fakultet i nije jedina, a ne može se zaposliti.
-Naša djeca kao i ostala djeca, naši sugrađani i naši poznanici odlaze trbuhom za kruhom izvan Hrvatske, a njihovi su očevi poginuli za ovu državu. Nažalost njihova djeca danas odlaze iz države za koju su njihovi očevi dali živote.

Related Post