Dokumentarni film „Štafeta smrti“ sinoć je 70. put prikazan u Novoj Gradiški

1596 0

Autorica Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA, 12. travnja 2019. – „Štafeta smrti“, naslov je dokumentarnog filma koji govori o izuzetno velikoj i nesebičnoj ljubavi prema Domovini i hrvatskom narodu 11 branitelja u Bogdanovcima, a u zajedničkom projektu Laudato TV-a i Udruge Ime dobrote, koji su  odlučni u trajnom bilježenju sjećanja na hrabrost hrvatskih branitelja i nesebično žrtvovanje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

Prikazan je 11. travnja u novogradiškom Domu kulture u organizaciji Udruge dragovoljaca domovinskog rata Nova Gradiška i Udruge djece poginulih hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije čija je članica Sonja Lulić i inicirala ovaj događaj. 

Producentica je filma direktorica Laudato televizije Ksenija Abramović, a redateljica Nada Prkačin. U ovom 60-minutnom dokumentarnom filmu koji je doživio 70-u projekciju u Novoj Gradiški ispričani su događaji u kojemu su glavni akteri 11 hrvatskih branitelja koji su u proboju iz okupiranih Bogdanovaca 10. studenog 1991. krenuli u ”štafetu smrti”. Ušli su u minsko polje, odlučni pronaći siguran put za civile do Nuštra i Vinkovaca, pod cijenu vlastitog života.

Bili su to Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta- Piđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas- Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić te jedini danas preživjeli Đuro Kovačević i Ivica Jurčan. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili nakon što je prvi u proboju nedaleko od Marinaca nagazio na minu.

Ranjeni i gotovo nepokretni, bez hrane, na velikoj hladnoći, u strahu i neizvjesnosti, provodili su sate u molitvi i održavajući se budnima pričama o prošlosti i dobrim sjećanjima. Borili su se i sa mišlju da se ubiju, samo da ne budu zarobljeni, a jedina želja bila je ‘samo da netko naiđe na njih, da ih izvede’. Dani su se činili kao mjeseci, a posljednji od njih bio je pronađen tek nakon 12 dana.

Autentičnosti priče doprinijeli su igrani dijelovi filma u kojima su glavni glumci djeca aktera filma i drugih branitelja iz Bogdanovaca.

Uz hrvatske braniteljice i branitelje projekciju dokumentarnog filma „Štafeta smrti“ pratio je i gradonačelnik Vinko Grgić te Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge pri gradu Nova Gradiška.

Uvodno se okupljenima obratio Damir Radnić, zapovjednik HOS-a Bogdanovaca upoznajući ukratko s potresnim događanjima i velikoj žrtvi podnesenoj u obrani Bogdanovaca i Vukovara.

Organizatorima ovog događaja zahvalio je i Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge grada Nova Gradiška i sam sudionik Domovinskog rata. – Bili smo u Bogdanovcima, Vukovaru,.. ponosni smo što ste došli u naš grad da promičemo istinu o Domovinskom ratu, a pripadnici HOS-a su uvijek su dobro došli u Novu Gradišku- među ostalim je istaknuo.

Poslije projekcije Damir Radnić je predstavio heroja Ivicu Jurčana, branitelja, Bogdanovčanina, koji je ranjen čekao pomoć 12 dana i, kako je Radnić istaknuo samo Božjom milošću  preživio.

– Ovo je film o hrabrosti, žrtvi, vjeri i o pamćenju. U Novoj Gradiški je ovo 70-a projekcija, a do sredine lipnja bit će ih  još 30-ak. Premijera se dogodila 5. svibnja 2018. u dvorani Lisinski u Zagrebu, a  potporu imamo uglavnom od braniteljskih udruga. Zahvalan sam Grandi i njegovoj udruzi, udruzi djece poginulih hrvatskih branitelja. Provodimo aktivnosti za realizaciju još jednog projekta, a to je Monografija vukovarskog HOS-a, koji je kasnije ratni put nastavio u 5. Gardijskoj brigadi. Promociju knjige ratnih fotografija i Monografije planiramo za 8. studeni ove godine u Zagrebu- rekao je, među ostalim Damir Radnić.

Okupljenima se kratko i vrlo emotivo obratio Ivica Jurčan, koji je preživio 12 dana i 12 noći ranjen na temperaturi od -5 stupnjeva u zajedničkoj braniteljskoj misiji izvlačenja civila iz Bogdanovaca na slobodan teritorij, a danas hoda na dvije proteze, vozi motor, automobil, traktor, svira bubnjeve i sudjeluje u projektima širenja istine o Domovinskom ratu i iznimnoj hrabrosti hrvatskih branitelja.

-Žao mi je što danas u dvorani nema više mlađih jer državu smo stvarali upravo zbog njih, zbog mladih snimamo i ovakve filmove kako nam povijest ne bi pisali drugi, a mladima želimo pomoći podići ovu našu državu kako bi bila upravo onakva kakvu smo sanjali i za kakvu smo se borili.

Svi smo neki križ prošli, nosimo ga lakše ili teže. A moj savjet svim braniteljima je:Nemojte dizati ruku na sebe. I ovako umiremo, a mnogi čekaju da nas bude što manje. Trebamo svi skupa graditi ovu državu da ne bude uzaludna braniteljska krv- istaknuo je Ivica Jurčan.

Dokumentarni film „Štafeta smrti“ životna je kalvarija naših hrvatskih branitelja u obrani Bogdanovaca i  grada heroja Vukovara, ali i kalvarija na koju su dragovoljno pošli svi naši hrvatski branitelji želeći obraniti svoja ognjišta, obitelji, svoj dom, stvoriti neovisnu i slobodnu hrvatsku državu.

Hvala im na velikoj žrtvi koju su podnijeli za sve nas jer,… nema veće ljubavi doli položiti život svoj za bližnjega.

 

 

Related Post

BLAGDAN SVETOG MIHOVILA I POLICIJE

Autor - 28/09/2012 0
SLAVONSKI BROD – Svečanim programom u dvorani Prometne policije u Slobodnici završen je program obilježavanja današnjeg blagdana Svetog Mihovila, odnosno…

ZAHVALA ŽELJKA BIGOVIĆA

Autor - 01/03/2017 0
NOVA GRADIŠKA – Poštovani sugrađani i prijatelji, dragi moj narode, Vlada Republike Hrvatske na 21. sjednici održanoj 16. veljače 2017.…