Dom zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ postaje vlasnik zgrade u Relkovićevoj ulici

1755 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 9. studeni 2018. – Najznačjani događaj za Dom zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ u 2018. godini je dobivanje u vlasništvo zgrade u kojoj danas radi. Kako kaže ravnatelj Marijan Šapina, zgrada je bila u vlasništvu Družbe časnih sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog sa sjedištem u Zagrebu i u njoj su do sada bili podstanari.

-Problem se dugo godina pokušavao riješiti. Kada sam dobio drugi mandat kod Brodsko-posavske županije i njenih nadležnih tijela sam pokrenuo inicijativu da dođemo u vlasništvo zgrade. Prijedlog su podržali župan Danijel Marušić, predsjednik županijske Skupštine i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka. Obratili smo se Družbi časnih sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog i možemo biti zadovoljni jer su dale suglasnost i postigli smo dogovor. Našli smo zemljište u Sisku koje je u državnom vlasništvu i koje im odgovara kao zamjena za zgradu u Novoj Gradiški. Upoznali smo s tim Ministarstvo državne imovine, obavit će se zamjena i Dom Zdravlja će biti uknjižen kao vlasnik zgrade i drugih objekata koji se nalaze u dvorištu u Relkovićevoj ulici.

Za Dom zdravlja to je veoma značajno zbog sigurnosti poslovanja. Velika je to zgrada velike vrijednosti u središtu grada. To je za nas jedan veliki uspjeh i sada Dom zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ ima u svom vlasništvu sve zdravstvene objekte od Nove Kapele do Okučana – kaže Marijan Šapina.

Družba časnih sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog – Pet časnih sestra dolazi 29. prosinca 1897. godine u Novu Gradišku u tadašnju županijsku bolnicu za podvorbu bolesnika. 1929. godine otvorile su u bolnici kapelicu, a 1923. godine u Kolodvorskoj ulici (sada Ulici Matije Antuna Relkovića Dom sv. Vinka (danas Dom zdravlja) koju im oduzima komunistička vlast. Bile su u Novoj Gradiški do 1951. godine.

Related Post