DONATORSKA UTRKA – OD NJEMAČKE DO SREBRNICE CHARLI WEIPER

1110 0

TRČI ZA PREŽIVJELE ŽRTVE SREBRNIČKG GENOCIDA

NOVA GRADIŠKA, 3. rujna 2010. – Charly Weiper, humanitarac i maratonac danas je u donatorskoj utrci, od Njemačke do Srebrnice, dugoj više 1.800 kilometara, dotrčao do Nove Gradiške. Na gradskom trgu dočekali su ga Novogradiščani, a pozdravila

zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas Vujčić, predstavnice Turističke zajednice Nova Gradiška Ljiljana Siročić i Mirjana Štrbac Grad Nova Gradiška je podržao ovu humanitarnu utrku s novčanim prilogom i osigurao smještaj za njemačke humanitarce trkače. Na dočeku su bili, Arsen Granda predsjednik Udruge hrvatskih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata i Damir Javorović, sa članovima tekvando kluba „Vukovi“ i utrčali u cilj sa Charlyem Wiperom, koji je s ostalim njemačkim trkačima humanitarcima posjetio Spomen sobu 121. brigade HV-e Nova Gradiška. Arsen Granda im je, pokazujući izložene eksponate iz Domovinskog rata, govorio o herojskoj i uspješnoj obrani Nove Gradiške.

 

Pedesetpetogodišnji frizer iz malog mjesta sa 12.000 stanovnika u njemačkoj pokrajini Nordrhein-Westfalen želi djelovati protiv zaborava te skrenuti pozornost na ljude koji još uvijek pate od posljedica masakra u Srebrenici koji se dogodio u srpnju 1995. 

Istovremeno, ovim maratonom želi prikupiti 80.000 eura za potporu projektu „POVRATAK U ŽIVOT“, čiji je nositelj „UDRUŽENJE ZA POMOĆ ISTOČNOJ EUROPI“, a cilj pomoći bivšim zatočenicima u logorima i žrtvama mučenja, silovanim ženama, obiteljima mučenih i ubijenih u savladavanju trauma, te u izgradnji njihove egzistencijalne i stabilne socijalne mreže. Tim iznosom pomogla bi se izgradnja regionalnog terapeutskog centra u Srebrenici. 

„Svi se mogu uključiti, bilo da trče ili hodaju, nije važno koliko kilometara. Važno je privući pažnju na cilj utrke i pokazati solidarnost“, kaže Charly Weiper. U subotu 4. rujna u 9 sati Sharly Weiper otrčati će do Starog Petrovog Sela i Oriovca, a 12. rujna trebao bi stići u Srebrenicu.  

 

Related Post