DOSTIĆI RAZVOJNU RAZINU I RAZINU STANDARDA S DRUGIMA

797 0

Piše: Danijel Marušić, župan brodsko-posavski

 

Poštovani žitelji Brodsko-posavske županije

Unatoč nepovoljnoj ekonomsko gospodarskoj situaciji u svijetu, u prošlogodišnjem razdoblju nastavili smo sa započetim projektima, a započeli i neke nove. Sve s ciljem podizanja sveukupne kvalitete života svih naših žitelja Usprkos globalnom utjecaju morat ćemo i

dalje ulagati dodatni napor i s više rada ostvariti više dobiti, a time smanjivati i, nadamo se, dostići razvojnu razinu i razinu standarda s drugima. Na tom tragu podržavamo Program gospodarskog oporavka Vlade RH koji je ublažio udar izazvan krizom. No da se unatoč nepovoljnoj situaciji ulažu svi napori da se pomaknemo prema sredini gospodarske ljestvice razvijenosti svjedoči ono što je do sad ostvareno, ostvaruje se ili se planira ostvariti u narednom periodu.

 

Tako se, prepoznajući gospodarski potencijal, a opet skrbeći o prirodnim resursima i uvažavajući poljoprivrednu orijentiranost ovog kraja, velika sredstva ulažu u razvoj poljoprivrede, stoga poručujem da se naš seljak ne smije bojati, već biti siguran u svoje ciljeve, te znati da mu ova županija, ministarstva i druge nadležne državne institucije uvijek stoje na raspolaganju, bilo da se radi o savjetodavnoj ili financijskoj potpori. U projektima koji za cilj imaju unaprijediti i pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju ovog kraja imamo veliku pomoć resornog ministarstva i Hrvatskih voda. Tako je pridruživanje proračunskih sredstava Hrvatskim vodama, rezultiralo detaljnim održavanjem melioracijske odvodnje. U četiri godine provedbe Programa održavanja detaljne kanalske mreže investirano je gotovo 80 milijuna kn. Hrvatske vode na poziciji Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva izdvojile su oko 71,5 milijun kuna kn, dok je Brodsko-posavska županija osigurala 5,8 milijuna kn, a općine i gradovi nešto više od 2 milijuna kn. U ovoj godini u Brodsko-posavskoj županiji planirani su poslovi čišćenja i održavanja kanalske mreže u iznosu s preko 23 milijuna kuna. Govoreći o poljoprivredi istaknuo bih Projekt sustava navodnjavanja Brodsko-posavske županije – Pilot područja Orubica u općini Davor u namjeri da se voda dovede do poljoprivrednih površina i podigne kvaliteta poljoprivredne proizvodnje. Za izradu Plana navodnjavanja te Idejnog projekta uloženo je preko 2 milijuna kn u jednakim omjerima od strane Brodsko-posavske županije i Hrvatskih voda a ove godine bit će raspisan i Javni natječaj za izradu glavne i izvedbene projektne dokumentacije sustava navodnjavanja, a za čiju je provedbu Županija potpisala Ugovor sa Hrvatskim vodama u visini od 600.000,00 kn.

 

Nadalje, razvoj poljoprivrede potičemo i kroz županijske subvencije pridružene državnim potporama i subvencijama, koje za cilj imaju osnažiti poljoprivrednu proizvodnju i učiniti je konkurentnom prilikom pristupanja tržištima Europske Unije. S tom namjerom u prošloj godini uloženo je oko 3,5 milijuna kuna za troškove izmjere državnog poljoprivrednog zemljišta, kamate za iskorištene poljoprivredne kredite, troškovi proizvodnje i dostave rasplodnog sjemena, trihineloskopski pregledi tovnih svinja, osiguranje poljoprivrednih usjeva i nasada, kupnju voćnih sadnica i loznih cijepova, razvoj ekološke poljoprivrede i poticanje tova junadi. Za iste namjere ovogodišnjim proračunom planirano je izdvojiti oko 4,5 milijuna kuna. O skrbi i ulaganjima u poljoprivredu svjedoči i realiziran projekt najveće hrvatske svinjogojske farme na obiteljskom gospodarstvu Željka Kurkutovića gdje je ulaganje s najsuvremenijom tehnologijom vrijedno 5,5 milijuna kuna i kapaciteta 4 000 tovljenika.

 

Naravno, sve učinjeno ne bi bilo zapaženo bez kvalitetne promocije i prezentacije, a s tim u vidu ohrabruje nas sve veći broj izlagača kako na tradicionalnim manifestacijama Poljoprivredno poduzetničke ideje u Novoj Gradiški tako i na Stočarskoj izložbi u Slavonskom Brodu.

 

Prepoznajući potrebe gospodarstvenika, poljoprivrednika i obrtnika Brodsko-posavska županija neprestano pomaže njihovom razvoju putem kredita sa subvencioniranom kamatom, a odobrena su i iskorištena brojna bespovratna sredstva Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Brodsko-posavske županije. Da vodimo brigu i o razvoju poduzetništva, potvrđuje i iznimno dobra suradnja i potpora koju dobivamo od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Tako je za malo i srednje poduzetništvo dodijeljeno 10,5 milijuna kuna, a naša županija sa 96 odobrenih zahtjeva u samom je vrhu po broju bespovratnih potpora u državi.

 

Preduvjet svakog daljnjeg napretka dakako je kvalitetna infrastrukturna mreža. Vodeći brigu o ravnomjernom razvoju svih dijelova naše županije podjednako, velika sredstva poklanjaju se upravo razvoju infrastrukture. Vrijedno je spomenuti, da je početkom radova na prvoj dionici zapadnog regionalnog vodovoda Davor – Nova Gradiška započela provedba nacionalnog projekta Unutarnje vode vrijednog 115 milijuna eura. S načelnicima općina Brodsko-posavske županije, ministar Čobanković potpisao je ugovore za izgradnju i uređenje objekata male komunalne infrastrukture iz programa EIB u vrijednosti 51 milijun kuna. Sredstvima iz tog fonda, postavljena je i javna rasvjeta u Brodskom Stupniku i Starom Slatiniku.

 

U programu EIB bilo je predviđena izgradnja 17 objekata u vrijednosti 25 milijuna kuna pri čemu je ostalo još dovršiti školu u Beravcima, dok je za EIB 2 aplicirano 50 projekata ukupne vrijednosti 146 milijuna kuna. Isto tako, iz programa CEB u razdoblju od 2004 do 2009. godine u Brodsko- posavskoj županiji izgrađeno je 14 objekata ukupno vrijednih 126 milijuna kuna. U pripremi je i CEB 7 i ako ga Vlada prihvati, trebali bi biti riješeni svi preostali problemi sa školskim objektima na području Brodsko posavske županije. Riječ je o dogradnji škole u Garčinu i Gundincima, dvorane u Sikirevcima i Dragaliću, brodske osnovne škole Antuna Mihanovića, Veleučilišta i tako dalje.

 

Dakle, ovo se Ministarstvo s pravom naziva jednim od najvećih investitora u Brodsko posavskoj županiji, jer je kako smo ustvrdili u posljednjih nekoliko godina uloženo oko 400 milijuna kuna. Aktualni se program privodi kraju i nadamo se da će koncem ove i početkom slijedeće godine svi natječaji biti pripremljeni. Stoga se i ovom prigodom zahvaljujemo kako Ministarstvu regionalnog razvoja tako i Upravi za regionalnu i lokalnu infrastrukturu, tog Ministarstva.

 

Unatoč globalnoj krizi, moram istaći kako ulaganja u obrazovanje i školstvo na području naše županije nisu smanjena ni za lipu, a u nekim segmentima, ulaganja su čak i povećana, a sve s ciljem stvaranja kvalitetnog obrazovnog standarda primjerenog 21. stoljeću. To dokazuje da smo duboko svjesni činjenice da budućnost razvoja počiva na edukaciji. U tim nastojanjima imamo veliku financijsku i savjetodavnu pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Valja istaći da je spomenuto ministarstvo uložilo značajna sredstva u područje naše županije od kojih samo u novogradiško školstvo 55 milijuna kuna.

 

Intenzivno se radi na razvoju planirane mreže škola, priprema se dokumentacija za izgradnju 16 milijuna vrijedne nove zgrade Gimnazije u Slavonskom Brodu u naselju Andrije Hebranga za 600 učenika Nedavno je potpisan i ugovor s izvođačem radova na preko 2 milijuna vrijednoj investiciji dogradnje škole u Lužanima. Sa zadovoljstvom možemo ustvrditi da je nakon 20 godina otvorena sportska dvorana Vijuš u koju je Ministarstvo regionalnog razvoju uložilo 38 milijuna. Isto ovo Ministarstvo sa 14 milijuna svojih sredstava, te 2 milijuna sredstava Županije i Općine Donji Andrijevci u tom je mjestu izgradilo školsko-sportsku dvoranu. Županija se aktivno uključila i u rješavanje problema učeničkog prijevoza. Iako nije zakonski obvezna, Brodsko-posavska županija je politički svjesna i socijalno osjetljiva, te se aktivno uključila u rješavanje problema oko učeničkog prijevoza, te je posredujući između načelnika općina i autoprijevoznika uspjela iznaći model sufinanciranja učeničkih karata. Naravno, vodimo brigu i o studentima pa ih tako svake godine stipendiramo s oko 270.000,00 kn, ulažući tako i u vlastitu budućnost.

 

Značajna sredstva i projekte realizirali smo, ili su u tijeku realizacije, s Fondom za zaštitu okoliša. Potpisan je tako 21 ugovor i to iz područja zaštite okoliša 10 a 11 za energetsku učinkovitost u ukupnoj vrijednosti 9,1 milijun kuna. Ovaj fond, zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša sredstvima od 1,5 milijuna kuna izgradio je automatsku mjernu postaju za trajno praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu. Postaja je puštena u rad početkom ove godine, a Ministarstvo ju je uvrstilo u svoju mrežu mjernih postaja. Županija ulaže velike napore u rješavanje i drugih problema s područja zaštite zdravlja i očuvanja okoliša. Govoreći o naporima u očuvanju zdravlja i opće životne kvalitete, ponosimo se i činjenicom da je naša Opća bolnica u Slavonskom Brodu koja zapošljava 1216 djelatnika od čega 201 liječnika – najbolja županijska bolnica u državi. U rekonstrukciju dotrajale kotlovnice Opće bolnice uložena su znatna sredstva, a 1, 5 milijuna kuna sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U novu opremu bolnice za nedavnog posjeta ministar je najavio ulaganje od 15 milijuna kuna. I novogradiška Bolnica teži što boljem standardu, pa su tako otvoreni novo opremljeni i uređeni Interni odjel, te odjeli neurologije i psihijatrije. Kako vodimo brigu o bolesnicima tako vodimo brigu i o našim sugrađanima treće životne dobi. Iz Državnog proračuna za poboljšanje standarda u Domu za stare i nemoćne uloženo više od tri milijuna kuna , a za ovu 2010 godinu najavljeno je ulaganje još oko 6 milijuna kuna.

 

Na kraju poručujem svim našim žiteljima da iako moraju biti svjesni trenutne situacije, ne smiju se bojati budućnosti, već je prihvatiti kao izazov s kojim se moramo suočiti i, kako sam već spomenuo, neprekidno ulagati dodatne napore kako bi Brodsko-posavsku županiju pokrenuli ekonomski, gospodarski i socijalno.

Related Post