Dostojanstveno obilježen Dan logora Stara Gradiška

3754 0

Autor Ivanka Herceg

STARA GRADIŠKA – U organizaciji Općine Stara Gradiška, Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata policije Brodsko–posavske županije, Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Sisačko–moslavačke županije i Udruga Zavjet podružnice Sisačko-moslavačke županije 3. su veljače upriličeni različiti sadržaji kojima je obilježen Dan logora Stara Gradiška.

U zavjetnoj crkvi sv. Mihovila misu je predslavio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, a potom su se okupljeni dostojanstveno poklonili žrtvi svih onih koji su za Hrvatsku svoje kosti ostavili u ovom kazamatu i svim logorima u kojima su bili zatočeni samo zato jer su voljeli i branili svoje, jer su željeli i sanjali svoju Hrvatsku.

Kod Spomen ploče na ulazu u nekadašnji zatvor Stara Gradiška zajednički vijenac položili su i upalili lampione general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, koja je bila pokroviteljica ovog događaja, potom izaslanik Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Marko Šimić, državni tajnik Tomislav Ivić izaslanik Vlade Republike Hrvatske, premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić izaslanik ministra Tome Medveda te brigadir Stjepan Krešić izaslanik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH. Vijenac su položili i upalili lampione te odali počast i župan Brodsko-posavski Danijel Marušić, načelnik općine Stara Gradiška Velimir Paušić sa suradnicima, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Ivana Trupina, koordinator za braniteljske udruge grada Vlatko Greiner i ratni zapovjednik 121. brigade brigadir Josip Mikšić, potom Darko Dumbović izaslanik gradonačelnika Petrinje i predsjednik koordinacije braniteljskih udruga, predstavnici udruge “Sunčica”, kao i brojni predstavnici braniteljskih udruga kako novogradiškog tako i drugih krajeva Hrvatske.

U mjesnom je domu održana komemoracija na kojoj su se nazočnima obratili: u ime domaćina i jednog od organizatora načelnik općine Stara Gradiška Velimir Paušić, dopredsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i predsjednik Podružnice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić, potom Antun Pelivanović, član Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, izaslanik gradonačelnika grada Petrinja Darko Dumbović, župan Brodsko – posavske županije Danijel Marušić, direktor Instituta za nestale osobe BIH Marko Jurišić, a na kraju i već spomenuti izaslanici državni tajnik Tomislav Ivić, saborski zastupnik Marko Šimić, te general Marijan Mareković.

Predstavljene su knjige “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.” (knjiga je izdana u sklopu istoimenog projekta sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja RH), autora Vlade Radošića i “Svjedočanstvo glinskih logoraša” autora Ivana Lipaka, predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Prikazani su uvodni filmovi sadržajno vezani za teme knjiga, a predstavili su ih Željko Golubičić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata policije Brodsko–posavske županije,umirovljeni pukovnik HV Ivica Panđa Orkan, zamjenik ravnatelja Memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr.sc. Natko Martinić Jerčić, Ivan Turudić, dopredsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Ivica Matošević, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata grada Zagreba, kao i autori.

Vlado Radošić knjigu je posvetio nedavno preminulom ocu, a poruka koja je poslana ovim knjigama, što su i poruke svih govornika je “Nikada ne zaboraviti”, poštovati žrtvu svih mučenika za slobodu Hrvatske.

Ove knjige su dokumenti vremena, ali prije svega ISTINA koja se ne da zanijekati, koja vapi, kako je rečeno, za procesuiranje onih koji su zločine činili. Ujedno su ove knjige i temelj za sve one koji će se baviti daljnjim istraživanjima, a nadasve vrijedne jer će istina biti prenesena i na mlađe generacije. Samo na istini može se graditi budućnost.

Related Post

BOJIŠNICA USRED SELA

Autor - 16/05/2012 0
GORICE – U nedjelju se u Goricama s razlogom slavilo. Obnovljen je i otvoren društveni dom koji je bio na…