Drežničani se pripremanju za obilježavanje 20. obljetnice KUD-a

1445 0

Autor Franjo Samardžić

DREŽNIK, 26. veljače 2019. – Kako doznajemo od Branka Vukšića, predsjednika Kulturno-umjetničkog društva „Drežnik“ Drežničani će 18. travnja obilježiti hvale i pažnje vrijednu obljetnicu. Kad kažemo Drežničani, uistinu je to tako, jer cijelo seli živi za kulturno-umjetničko društvo. Tako je to već punih 20 godina. Ime Drežnika njegovi su članovi s ponosom isticali i učinili prepoznatljivim na brojnim folklornim i drugim manifestacijama na kojima se od promicala kulturna i zaborava čuvala narodna baština.

Imaju se Drežničani čime pohvaliti. Tradicionalna folklorna manifestacija „Kolo na Medanu“ godinama privlači pozornost mještana i bojnih gostiju koji uživaju u pjesmi i plesu, promovira narodne običaja i folklornu baštinu. Isto tako zapaženi su i brojni nastupi Drežničana na gostovanjima, raznim manifestacijama i događanjima u Hrvatskoj i drugim zemljama.
Ministarstvo kulture prepoznalo je Drežnik kao mjesto u kome se to uporno i uspješno radi, od zaborava čuva kulturna baština i na najmlađe generacije prenose folklorni običaji, pjesma i ples, među kojima je i čuveno “šetano kolo” koje je proglašeno zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom.

Što su to u proteklih 20 godina radile folklorne sekcije, mladih i onih starijih, tamburaši, muška i ženska pjevačka skupina i Pučka kazališna skupina pisati će i fotografijama biti potkrijepljeno u knjizi, jer sve što su radili može stati samo u knjigu. Knjigu priprema Višnja Mikić, a bit će promovirana na obilježavanju 20. obljetnice KUD-a.

Related Post

HEP Hrvatski teniski kup

Autor - 19/09/2017 0
NOVA GRADIŠKA / OSIJEK – U organizaciji Hrvatskog teniskog saveza, uz pokroviteljstvo županije Osječko-Baranjske, Grada Osijeka, Gradske ustanove za upravljanje…