Drugi dani regionalnog razvoja i fondova Europske unije 

1202 0

Autor bpz.hr

NOVI VINODOLSKI – U  Novom Vinodolskom su u četvrtak, 21. listopada 2021., otvoreni 2. Dani regionalnoga razvoja i fondova Europske unije –  Ključni izazovi novog razdoblja 2021.-2027.,  na kojem je u svojstvu predsjednika Hrvatske zajednice županija i župana Brodsko-posavske županije nazočio i dr.sc. Danijel Marušić.  U okviru Konferencije razgovaralo se o novim izazovima financiranja projekata, digitalnoj tranziciji kao prilici, industrijskoj tranziciji, zelenoj tranziciji, izazovima korisnika EU projekata u javnoj nabavi, zatvaranju financijske konstrukcije projekata i drugim aktualnim temama.

Istu večer održano je svečano proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima i županijama i najboljim EU projektima 2021. u organizaciji Jutarnjega lista i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Nakon uvjerljive pobjede po izboru publike, Renew Heat – Heating communities with renewable energy Karlovačke županije, isti je proglašen i  Najboljim  županijskim EU projektom, koji je osvojio i najviše glasova stručnog žirija, te odnio pobjedu u kategoriji Doprinos poduzetništvu. U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama pobjedu je odnio projekt BLUEMED Dubrovačko-neretvanske županije, projekt Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji, projekt Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije pobijedio je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, a projekt KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske  Istarske županije u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.

Na svečanom proglašenju pobjednika Izbora za najbolji EU projekt koji je u četvrtak u sklopu Dana EU fondova održan u Novom Vinodolskom, slavila je i Virovitičko-podravska županija, ujedno i županija s najviše projekata u finalu, te dva pobjednička.

Projekt Tehnološko inovacijski centar Virovitica  proglašen je drugim najboljim u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama, a Posjetiteljski centar „Dravska priča“  trećeplasiran je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama Međimurska županija osvojila je treće mjesto s projektom  Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra .

U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici drugim najboljim projektom proglašen je projekt Secesijska turistička ruta Osijeka i Subotice Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, a treće mjesto i isti broj bodova s Virovitičko-podravskom županijom dijeli projekt Grada Zagreba  Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga, kojem je nositelj bio URIHO, a predložila ga je u naš izbor Razvojna agencija Zagreb.

Drugi najbolji projekt u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji je projekt Claustra+ – Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum Primorsko-goranske županije, a trećeplasirani je projekt Šibensko-kninske županije Jačanje konkurentnosti malih i srednji poduzeća u djelatnosti prerade metala i plastike kroz razvoj znanja i poduzetničke infrastrukture  “COMPETE PLAMET”.

U kategoriji Doprinos poduzetništvo drugim najboljim projektom proglašen je projekt Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije, a trećeplasirani je projekt Poduzetnički inkubator Požega Požeško-slavonske županije.

Uz pobjednički projekt Renew Heat Karlovačke županije, drugi i treći najbolji projekti po izboru građana su Izgradnja poslovnog inkubatora u Radnoj zoni Kosore Splitsko-dalmatinske županije, te projekt Grada Zagreba Inovation in dressing techniques.

Related Post