„DRUŠTVO JEDNAKIH MOGUĆNOSTI“ – Projekt Udruge gluhih i nagluhih N. Gradiška

500 0

NOVA GRADIŠKA – Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od ožujka 2019. godine provodi projekt „Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.02.0002“, koji je odobren u sklopu otvorenog poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, raspisanog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Kako se naš projekt bliži svom kraju, a koordinator projeka i jedna od komunikacijskih posrednica uskoro završavaju s radom na projektu, željeli smo ispitati njihove dojmove o tome kako im je bilo raditi na projektu i pomagati osobama oštećena sluha.

Tako nam je koordinator projekta, Kristijan Baksa, rekao: „Na temelju vlastitoga iskustva u radu skorisnicima, ali i projektnim timom uvjerio sam se koliko su usluge koje smo kao timpružali od iznimne važnosti za sve one kojima su bile namijenjene. U provedbiprojekta,timski rad je bio izuzetno važan jer bez toga ne bismo postigli nikakve rezultate te nebi uspješno odradili i priveli projekt pri kraju.Dodatno smo se razvijali i međusobnorazmjenjivali iskustva, pa i zajedno učili i napredovali, a vodili smo se iskazanimpotrebama naših korisnika i korisnica. Stoga sam iznimno zadovoljan i drago mi ješto sam mogao biti dio tog tima i nadam se i vjerujem da će ovakav projekt bitinastavljen u budućnosti na dobrobit naših korisnika, koji su mi potvrdili da su

uslugom zadovoljni. Provedba ovoga projekta, u što sam se osobno uvjerio, veliki jekorak za cjelokupnu Udrugu gluhih i nagluhih, ali i za cijelu zajednicu,a i meni osobnokao zaposleniku jer mi je omogućila razvoj vlasitith kompetencija.Stekao sam dodatna znanja ivještine koje mogu primjeniti u daljnjem radu sbudućim korisnicima. Usluge je krozprojekt koristilo 35 osoba oštećena sluha s područja zapadne Slavonije, a tijekomprovedbe projekta pokazalo se kako su potrebe za našim uslugama i veće.Zahvalansam na odobrenim sredstvima potpore, a cijeli projektni tim se nada daljnjoj uspješnoj suradnji.

Dorica Krizmanić na projektu je zaposlena kao komunikacijska posrednica i pružala je uslugu tumačenja i prevođenja za ukupno 20 krajnjih korisnika i korisnica. Njene dojmove donosimo u nastavku:

Moji roditelji su gluhi tako da mi je znakovni jezik bio ustvari prvi jezik koji sam naučila.

Ovaj posao koji sam dobila mi je savršen! Spojilo mi se ugodno s korisnim. Znakovni jezik volim i koristim ga svakodnevno, a ova usluga isto tako gluhim osobama znači jako puno, a to  znam po svojim roditeljima kojima sam kao dijete išla prevoditi jer tada nije bilo te usluge i morali su se kao i sve ostale gluhe osobe snalaziti na različite načine.Drago mi je što mogu svojim znanjem pomoći njima i značajno im promijeniti komunikaciju i shvaćanje određenih stvari i situacija i to mi je najdraža stvar u ovom poslu. Meni je kao čujućoj osobi komunikacija na znakovnom jeziku nešto normalno, a gluhim osobama je to opet jako velika pomoć.“

Kako Dorica, tako i Kristijan, istaknuli su kako je rad na projektu bio ispunjavajući, te kako su razvili bolje razumijevanje potreba osoba oštećena sluha. Oboje smatraju kako je iznimno važno osigurati ovu vrstu podrške gluhim i nagluhim osobama kako bi ravnopravno sudjelovali u životu zajednice.

Podsjetimo, projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore, a projekt traje do sredine srpnja 2021. godine.

Related Post