Dvije nagrade “Kronici seoske ljubavi” na Festivalu duodrame u Topoli

150 0

Nakon što je Rugantinova “Kronika seoske ljubavi” krajem 2022. osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za dramski tekst (Ivan Vidić), ovog mjeseca osvojila je dvije nagrade na Festivalu duodrame u Topoli, u Srbiji – Nagradu za najbolju predstavu i Nagradu za najbolju glumicu.

Prenosimo izvorna obrazloženja žirija zašto su dodijelili nagrade “Kronici seoske ljubavi” Gordani Gadžić:

“Predstava Kronika seoske ljubavi se bavi iskonskom ljudskom potrebom za ljubavlju u vremenu ljudske usamljenosti i otuđenosti. Zahvaljujući originalnoj dramskoj priči, inteligentnim i osmišljenim rediteljskim rešenjima, a naročito glumačkom preciznošćui uverljivošću lako se uspostavila veza između nadahnutih glumaca i znatiželjne i odnegovane publike.”

“Gordana Gadžić je maestralno odigrala ulogu Ljubice koristeći se najsuptilnijim, inteligentnim i duhovitim glumačkim sredstvima kao i vrhunskim glumačkim umećem. Opčinila je publiku emotivnošću i uverljivim autentičnim fizičkim transformacijama.” 

Osvajanje nagrade, kao i samu predstavu prokomentirala nam je Gordana Gadžić:

“Kronika seoske ljubavi” jedno je lijepo unutarnje putovanje dvoje ne više mladih ljudi. Ljepota i pitoresknost Vidićevog jezika, rečenice koje Ljubica i Milivoj jedno drugome upućuju, meni su još uvijek tako uzbudljive, uvijek se smijem kad se sjetim nekih rečenica

Izvedba u Topoli bila je posebna jer mi je bila prva izvedba nakon loma ruke. Osjećala sam se kao neka malo drugačija Gordana i nisam znala kako će se to odraziti na Ljubicu. Ali pozvani smo na Festival i tu nije bilo uzmaka. No, već na početku smo shvatili da idemo jako dobrim putem i da nas je publika jako dobro prihvatila

Sa Sretenom ste uvijek nekako sigurni na sceni, on je stalno tu, usmjeren na svoju partnericu s kojom gradi ulogu, jedan tako lijepo jednostavan odnos. 

Puno mi znače sve tri nagrade. Znači mi da su konačno u HDDU-u primijetili da Rugantino radi dobre predstave. Za Topolu mi je posebno drago kao beogradskoj glumici koja već 30 godina živi u Zagrebu. Uvijek kad imamo gostovanje u Srbiji, posebno sam osjetljiva, radosna i ispunjena. A još kad nas i nagrade za to, za najbolju predstavu i najbolju glumicu, a kasnije sam čula da je i Sretenu zamalo izmakla nagrada za najbolju mušku ulogu, onda sam baš jako, jako zadovoljna.

Naravno, o dojmovima iz Topole, predstavi i nagradama željeli smo čuti i mišljenje Sretena Mokrovića, neponovljivog Kroničarskog Milivoja:

 

“Kronika seoske ljubavi” jako nam je lijepo prihvaćena kako u Zagrebu, u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski, tako i na svim gostovanjima – imali smo prošle godine veliku ljetnu turneju, a ovogodišnju smo nažalost morali prekinuti jer je moja glumačka partnerica slomila ruku. Gdje god smo bili publika nas je jako lijepo primila, ali zadnje gostovanje uvijek ostaje najjače u sjećanju. U Topoli su nas izuzetno lijepo dočekali, a osvojili smo i dvije nagrade.

Gordanina i moja glumačka suradnja prošla je kroz razne faze i kako se sada približavamo 50. izvedbi mogu reći da imam veselje i zadovoljstvo komunicirati i raditi s kolegicom koja je izuzetna glumica s osjećajem za mjeru i za partnera i to se u našoj predstavi i vidi. Naravno da nagrade djeluju stimulativno, a vjerujemo da će publika sad s još većim zanimanjem doći pogledati “Kroniku seoske ljubavi”.

Publika će “Kroniku seoske ljubavi” ove jeseni moći pogledati u Zagrebu 27. listopada u Lisinskom, a na gostovanja se sprema u Novsku, Dubrovnik, Herceg Novi, Kolašin… 

Related Post