DZNAP: izabrao novo vodstvo, a ove godine dobivamo i novi zakon o autorskim pravima

726 0

Zbog izborne godine politički autori lani su uzletjeli, najviše tekstova ipak je prodao gospodarski novinar Slobodne Dalmacije Frenki Laušić

Autor: dznap.hr , Foto: Mario Ćužić

 

 Zagreb, 22. veljače 2020. Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) održalo je izbornu Skupštinu u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, na kojoj je izabralo Predsjedništvo i Nadzorni odbor u novom sastavu za sljedeći četverogodišnji mandat. Predsjednica društva u novom je mandatu i dalje Valentina Wiesner, za glavnog tajnika izabran je Gorden Knezović. Dosadašnje je Predsjedništvo članstvu podnijelo izvještaj o aktivnostima i financijama za prošlu godinu i prezentiralo plan rada za 2020.

 

  • Trenutačno nam je najvažniji cilj monetizirati distribuiranje fotografija od press clipping agencija s kojima smo u posljednjem kvartalu 2019. počeli pregovore o visini naknada. S obzirom da smo raskinuli stari ugovor koji nije regulirao kolektivnu zaštitu fotoreportera, od 1. siječnja press clipping agencije nemaju važeći ugovor za distribuiranje medijskih sadržaja – istaknula je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner te dodala da je DZNAP, zbog dosad neuspješnih pregovora, zatražio vanjsku arbitražu od krovne udruge za press clipping agencije pri HGK, a krajnja je instanca donošenje cjenika od Vijeća stručnjaka.

 

No, kako agencije moraju nastaviti poslovanje u skladu sa zakonom, a to bez važećeg ugovora nije moguće, DZNAP očekuje da će do kraja tromjesečja postići dogovor i o naknadama za fotoreportere.

Predstavnici DZNAP-a lani su se uključili i u radnu skupinu za donošenje novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, u koji se implementira Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU.

 

  • Zakon „doživljava“ i mnoge druge promjene, a naš je cilj da kroz njih novinari i fotoreporteri ne budu oštećeni i da se maksimalno zaštite naša autorska prava, što u odnosu na izdavače, što u odnosu na treće strane koje osvaruju prihode vežući svoje sadržaje uz medijske objave i ostvarujući na taj način prihode u kojima kroz naknade moraju participirati i autori – poručila je predsjednica DZNAP-a.

 

Tijekom prošle godine iz Fonda za poticanje autorstva i medijsko poduzetništvo DZNAP je financirao projekt Gordena Knezovića o digitalizaciji medija i poslovnim modelima, Bernarda Ivezića i Dražena Tomića o autorizaciji i autorskim pravima, Sanje i Stjepana Bubala o tome kako prisutnost na Facebooku utječe na novinare u Hrvatskoj, Miroslava Wranke o umjetnoj inteligenciji u kontekstu autorskih prava, knjigu Radoslava Dejanovića „Alati za provjeru lažnih vijesti“ te film o piratiziranju medija Tihomila Ledinščaka.

Društvo za zaštitu autorskih novinarskih prava objavilo je, a Skupština potvrdila, novu listu svojih 150 autora čiji tekstovi su u najvećem broju prodani klijentima press clipping agencija, na čijem je čelu gospodarski novinar Slobodne Dalmacije Frenki Laušić. Lani su politički autori bili prodavaniji nego prethodnih nekoliko godina, s obzirom da je bila izborna godina.

Popis autora sastavljen je na temelju izvještaja press clipping agencija o tekstovima te audio i video prilozima koji su dostavljani njihovim korisnicima.

Dostupan je na linku: https://dznap.hr/wp-content/uploads/2020/02/Lista-150-za-2019supernova.pdf

 

Više o DZNAP-u: Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava osnovano je u studenom 2007. radi kolektivne zaštite novinarskih autorskih prava. Ciljevi društva su okupljanje novinara – autora, zaštita novinarskih autorskih prava, ostvarivanje zajedničkih profesionalnih interesa te unapređenje društvenog i materijalnog položaja novinara. Predsjednica DZNAP-a je Valentina Wiesner, a glavni tajnik Gorden Knezović.

Pravo na isplatu glavarine imaju svi autori – novinari koji su do 31. prosinca 2019. godine postali članovi DZNAP-a, dok pravo na naknadu od prodaje autorskih djela najprodavaniji autori ostvaruju i u slučaju da nisu članovi, nego će se tek upisati u članstvo DZNAP-a. Zastara nastupa nakon tri godine.

Related Post

isprika

Autor - 24/06/2010 0
ISPRIKA SVIM POSJETITELJIMA STRANICE ZBOG NEDOSTATKA NOVIH SADRŽAJA U SRIJEDU 23.06. I ČETVRTAK 24.06.2010.  ZBOG PRESELJENJA STRANICE NA NOVI SERVER. …