e-Novorođenče: -Predstavljen novi način prijave rođenja

1794 0

Autor PU brodsko-posavska

NOVA GRADIŠKA – Nova usluga prijave rođenja djeteta „e-Novorođenče“ je predstavljena i puštena u rad danas, 31. siječnja na konferenciji za medije održanoj u Ministarstvu uprave u Zagrebu. Riječ je o trenutno najsloženijoj e-usluzi u Republici Hrvatskoj kojom je ostvarena integracija Ministarstva uprave sa sustavima Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Što se tiče usluge e-Novorođenče, od danas je dostupna roditeljima koji posjeduju elektroničke osobne iskaznice i u tom slučaju neće više morati dolaziti u matični ured, nego će moći prijaviti dijete u sklopu sustava e-Građani (upisati sve potrebne podatke za upis u maticu rođenih, knjigu državljana, prijavu prebivališta te zdravstveno osiguranje).

Novu uslugu e-Novorođenče predstavio je ministar uprave Lovro Kuščević, a iz Ministarstva unutarnjih poslova na današnjoj konferenciji za medije prisustvovao je ministar Davor Božinović. „Osnovni preduvjet ove aplikacije koju danas predstavljamo bio je projekt e-osobne iskaznice. Kao što vam je poznato nedavno je MUP stavio u funkciju e-vozačku dozvolu i e-putovnicu. Ovom prilikom želim se zahvaliti timu svih ministarstava posebice Službi za informatiku u MUP-u koji rade sjajan posao jer je za ovaj projekt trebalo povezati sve baze koje mi koristimo. Bez čekanja u redu ulažemo u digitalnu budućnost. Na roditeljima je briga za demografsku obnovu, a država nastoji i nastojat će olakšati sve ostalo“, kazao je ministar Božinović.

Prijavom rođenja djeteta putem sustava e-Građani roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca dostaviti: -elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah po odobrenju upisa), -elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah po odobrenju upisa), – Uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah po odobrenju upisa), -potvrda o prijavi na zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznica na tiskanicu prijave (Tiskanica T2), -potvrda o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana).

Ukoliko roditelji ne posjeduju elektroničke osobne iskaznice, upis djeteta mogu izvršiti osobno u matičnom uredu, a svi potrebni podaci za prijavu prebivališta djeteta i određivanje MBG-a prosljeđivati će se Ministarstvu unutarnjih poslova elektroničkim putem.

E-vozačka, e-putovnica, a sada i e-Novorođenče najbolji su pokazatelji kako su digitalizacija usluga i modernizacija sustava jedan od prioriteta Ministarstva unutarnjih poslova. Predstavljanju nove usluge e-Novorođenče nazočili su i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, Lucian Vukelić iz Hrvatkog zavoda za zdravstveno osiguranje te Jure Sertić i Leo Lokas iz AKD-a.

Related Post

Autor - 10/04/2018 0
S veseljem najavljujemo hit predstavu kazališta Planet Art VELIKA ZVJERKA, nastalu prema tekstu Rogera Rueffa u režiji Slavice Knežević. Predstava…