Energetska obnova škola u Okučanima, Novoj Gradiški i Starom Petrovom Selu

1704 0

Autor bpz.hr

Župan Danijel Marušić potpisao je ugovore o energetskoj obnovi devet škola s područja Brodsko- posavske županije vrijednim 27 milijuna kuna

SLAVONSKI BROD / NOVA GRADIŠKA, 20. lipnja 2018. – Potpisom ugovora između Brodsko- posavske županije i izvođača radova, započeli su radovi na energetskoj obnovi još tri škole u Brodsko- posavskoj županiji.

Projekt vrijedan 27 milijuna kuna, namijenjen energetskoj  obnovi školskih objekata, u punom je zamahu.  Temeljem  potpisanog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., devet škola s područja Brodsko- posavske županije bit će uskoro potpuno obnovljene po najsuvremenijim energetskim standardima.  Obnovom energetske funkcionalne cjeline projektirana je ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta od 79,00%.

Župan Danijel Marušić, zamjenik Damir Mirković i resorna pročelnica Anica Vukašinović posjetili su Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića u Starom Petrovom Selu, gdje su potpisom ugovora s tvrtkom   Dinamix d.o.o započeli radovi vrijedni preko 2 100 000 kn. Nadzor nad radovima  vršit će tvrtka MIG iz Slavonskog Broda, a predviđeni su radovi toplinske izolacije vanjske ovojnice (zid, strop-krov, stolarija) i ugradnje termostatskih ventila. Završetkom radova, koje se kako je istaknuo župan Marušić, predviđeno za četiri mjeseca, očekuje se da će ušteda energije biti 57,76%.  Potpisu ugovora i početku radova nazočili su i načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis i ravnateljica škole Zrinka Dejanović.

Osnovna škola „Mato Lovrak” iz Nove Gradiške  završetkom radova vrijednih 3.300.000 kn na obnovi toplinske izolacije vanjske ovojnice (zid, strop-krov, stolarija) i ugradnji  termostatskih ventila, novu bi školsku godinu trebala dočekati s uštedom energije od 61%.  Izvođač radova također je tvrtka Dinamix d.o.o. iz Slavonskog Broda, a nadzor će vršiti ovlaštena projektantica Višnja Lasović Kodžoman.

U Osnovnoj školi u Okučanima predviđeni su radovi na obnovi  vanjske ovojnice (zid, strop-krov, stolarija), ugradnja termostatskih ventila, ali i radovi na kotlovnici, odnosno zamjena energenta loživog ulja ekološki prihvatljivijim zemnim plinom. Ušteda energije nakon provedbe projekta iznosit će čak 81,4%.  Radove vrijedne 3 100 000kn izvodit će slavonskobrodska tvrtka Vukojević gradnja, a nadzor će vršiti tvrtka MIG d.o.o. i koordinatorica Viktorija Teskera Sučić. Po potpisu ugovora, župan Marušić je naglasio: “Škola će doista biti energetski učinkovita. Želim zahvaliti ravnateljici Ivani Mijatović koja je dala veliki doprinos u obnovi škole i načelniku Općine Okučani Aci Vidakoviću na potpori u pripremi ovog projekta”.

“Energetska obnova ove tri škole dio je 2. faze obnove ukupno devet škola na području Brodsko-posavske županije. Preostaje još potpisati ugovor za Srednju školu Matije Antuna Reljkovća u Slavonskom Brodu, koja će također biti energetski obnovljena. U pripremi je treća faza u kojoj ćemo energetski obnoviti osam škola tako da će sve škole biti energetski obnovljene sa smanjenim troškovima grijanja i emisijom štetnih plinova. No, Brodsko posavska županija ne ulaže samo u škole, planiramo energetski obnoviti i obje bolnice, novogradišku i slavonskobrodsku. To su zaista veliki projekti i nadamo se da će svi oni koji koriste ove objekte moći ugodnije boraviti u njima”  po završetku obilaska istaknuo je zamjenik župana Damir Mirković.

Related Post