ČETVRTA RADIONICA U NARODNOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI „GRIGOR VITEZ“

1371 0

GORNJI BOGIĆEVCI, 2. travnja 2014. – Dana 31. ožujka 2014. održana je 4. radionica „Zajedno u radu i igri“ za djecu i roditelje u sklopu projekta „Gradimo zajednice-prijatelje djece“.

 

Radionica je održana u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Grigor Vitez“ s početkom u 9.00 sati, a organizirao ju je Europski dom Slavonski Brod u suradnji s Učiteljskim fakultetom u Osijeku i Udrugom Leptir iz Donjih Andrijevaca, partnerima na projektu „Gradimo zajednice – prijatelje djece“.

 

Tema radionice za roditelje bila je „Cjelovit i skladan razvoj od najranije dobi kao preduvjet uspješne pripreme za polazak u školu“. Roditelji su upoznati s člancima 28. i 29. Konvencije o pravima djeteta koji govore o pravu djeteta na besplatno, obvezno i kvalitetno obrazovanje. Ovom prigodom željelo se naglasiti važnost ranog i predškolskog obrazovanja za pripremljenost djece za polazak u školu i sve izazove koje ona donosi. Roditelji su dobili savjete na koji način mogu unaprijediti razvoj svog djeteta u pojedinim razvojnim područjima kroz svakodnevne aktivnosti koje obavljaju, a osmišljena je i zajednička radionica djece i roditelja na kojoj su mogli vidjeti konkretne aktivnosti koje mogu provesti kod kuće sa svojom djecom bez puno materijala i priprema.

Tema dječje radionice bila je „Ja to mogu“. Na svaki stol rasporedili smo po jednu aktivnost koja potiče određeno područje razvoja djeteta. Djeca su u paru sa svojim roditeljem birala koju aktivnost žele raditi, a roditelji su im bili pomoć i podrška. Aktivnosti su bile o šumskim životinjama, a djeca su kroz njih proširila svoje spoznaje, unaprijedila razvoj fine motorike šake, svoj govorni i socio-emocionalni razvoj, percepciju, predmatematičke i predčitalačke sposobnosti, a potaknuta im je i kreativnost. Osim toga, djeci je ispunjena njihova potreba za moći, te potaknuto samopouzdanje i pozitivna slika o sebi. Djeca i roditelji uživali su u zajedničkom radu.

Radionicu za roditelje moderirala je i vodila odgojiteljica Ivana Škripek Kladarić, a radionicu za djecu volonterka učiteljica Lovorka Kovačević Poletto koja je pohađala radionice „Izazovi u odgoju i obrazovanju za ljudska prava djece predškolskog uzrasta”, organizirane za studente i prosvjetne djelatnike, također održane u sklopu projekta „Gradimo zajednice – prijatelje djece“.

 

Sljedeća radionica održat će se u ponedjeljak, 7. travnja 2014. godine s dvije nove zanimljive i hvale vrijedne teme i to za djecu pod nazivom „Moja obitelj“ i za roditelje „Zaštita djece i poboljšanje kvalitete njihova života“.

 

Autor Jasminka Klarić


Related Post

POLICIJA NAJAVLJUJE AKCIJU

Autor - 03/06/2014 0
SLAVONSKI BROD, 3. lipnja 2014. – Sutra, dana 4. lipnja 2014. godine, u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje, općine Gornji…