NOVA GRADIŠKA, 6. travnja 2014. – Ines Andrašić, Monika Gubić i Martina Olić, učenice Industrijsko obrtničke škole, koje se školuju za kuharice, pobjednička su ekipa 4. sarmijade i provijade održane 5. travnja u „Slavonskom biseru“.
Drugo mjesto u kuhanju sarme osvojile su „Vranovke“ iz mjesta Bukovlje-Vranovci, a treće je pripalo „Šagovkama“ iz Cerničke Šagovine. Najbolju provu ispekla je Katarina Božić iz Nove Gradiške, drugo mjesto pripalo je ekipi Industrijsko obrtničke srednje škole, a treće Kulturno umjetničkoj udruzi „Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače.
Kulturnu baštinu čuvamo na različite načine; pjesmom, plesom, dijalektima, pučkim igorkazima i pjesništvom, ali i očuvanjem domaćih tradicijskih jela. Upravo su se time vodili organizatori ove jedinstvene hrvatske manifestacije kada su je pokrenuli prije četiri godine. Inicijator je bio Ivica Grgić, vlasnik restorana s prenoćištem „Slavonski biser“, a odličnu ideju omogućila je oživotvoriti Turistička zajednica grada. Pridružila im se i Udruga čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“, a pokroviteljstvo potpisuje grad Nova Gradiška. Ove godine na sarmijadi i provijadi sudjelovalo je osam ekipa i to KUD-a Vrbje, HKUU „Trenk“ Nova Gradiška, „Vranovke“ iz Bukovlja-Vranovaca, Udruga žena Brđani te o prvi puta „Šagovke“ iz Cerničke Šagovine, Industrijsko obrtnička škola, kuhari, KUD „Požeška dolina“ iz Požege, KUU „Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače, te Katarina Božić i Zlata Sjeverac iz Nove Gradiške koje su se natjecale samo u kategoriji „prova ili proja“.
I dok se sarma kuhala na laganoj vatri, kako je red i običaj ekipe su na probu ponudile i suhomesnate delicije, različite domaće sireve, tradicijske kolče i provu od bijelog i žutog kukuruznog brašna. Uz domaće jelo i kapljicu „pala“ je i pjesma i slavonska i dalmatinska, a bome i zaplesalo se uz tamburaše. Ni kiša nije omela odlično raspoložene natjecatelje i svirače. Ona je zapravo bila blagoslov ovog prekrasnog susreta isprepletenog druženjem, novim prijateljstvima, toliko potrebnim zajedništvom i ljubavlju prema tradiciji svojih predaka.
I prosudbeno povjerenstvo u sastavu Blaženka Blažević, predsjednica, Krunoslav Žeruk, Jelica Pejanić, Darko Knežić, načelnik općine Nova Rača i prof. Marija Karlovčan Subić, imalo je doista težak zadatak izabrati najbolje i najuspješnije skuhane sarme i ispečenu provu. Organizatori su posebno zadovoljni što su se ove godine manifestaciji odzvali i mladi koji su upravo kuharstvo izabrali za životni poziv. A oni su i pokazali da znaju i mogu, samo im treba dati priliku. Bilo je lijepo vidjeti i njihove profesore, ravnatelja Miju Matoševića i koji su im dolaskom dali potporu. A kada su obznanjeni rezultati veselju nije bilo kraja.
Zadovoljstvo ovom manifestacijom koja nas okuplja zahvaljujući želji za očuvanjem slavonske tradicijske gastro ponude te prezentacije i drugima izrazila je i magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica novogradiškog gradonačelnika, uz koju je bila i Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti grada Nova Gradiška. Istaknut je i pohvaljen izniman trud Turističke zajednice na osmišljavanju sadržaja koji će u naš grad privući goste i pokazati im koliko im ovaj dio Slavonije može ponuditi u turističkom smislu.
Poslije dodjele pehara i promo materijala TZ, a zajednički su to u ime organizatora učinili Ivica Grgić, Dinka Matijević i Milan Rosić, večer je nastavljena pjesmom, plesom, druženjem, razmjenom iskustava u pripremi domaćih jela. I što je najvažnije, u istinski prijateljskoj i radosnoj atmosferi koja je i najbolji odraz tople slavonske duše i velikog srca koje je uvijek otvoreno za sve dobronamjerne ljude.
Fotografije: Momir Divjak / ngbuntovnici.hr