EUROPARLAMENTARKA PETIR

526 0

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir je pozdravila odluku Europske komisije koja će omogućiti da se milijarda eura iz proračuna Inicijative za zapošljavanje mladih stavi na raspolaganja već ove godine.

 

Time će se do 30 puta povećati pretfinanciranje koje države članice primaju za poticanje zapošljavanja mladih, naglasila je Petir u svojoj pisanoj izjavi te je upozorila na to da su ograničenja u proračunu zemalja članica i nedostatak sredstava raspoloživih u inicijalnoj fazi programskog perioda prouzročili kašnjenja i odgode u implementaciji na nacionalnom i regionalnom nivou.

 

Mladi su specifična skupina na tržištu rada jer ih karakterizira nedostatk radnog iskustva i praktičnih vještina, što ih čini ranjivima na tržištu i prijeti dugotrajnom nezaposelnošću, s time da su mlade žene pod većim rizikom dugotrajne nezaposlenosti. Radno iskustvo je poslodavcima ključno, no nerado ga sami pružaju što dovodi do dugotrajne nezaposlenosti mladih jer bez radnog iskustva ne mogu naći posao, a istovremeno ga nemaju gdje steći.

 

“Europska komisija ovom odlukom šalje jasan signal da je nezaposlenost mladih njezin prioritet te da želi poduprijeti aktivnosti država članica za vraćanje mladih na posao ili u obrazovni sustav, odnosno, njihovo uključivanje u programa osposobljavanja. U Hrvatskoj je svaka treća mlada osoba nezaposlena stoga sredstva iz Inicijative treba iskoristiti za povećanje stabilnog i održivog zapošljavanja i samo-zapošljavanja među nezaposlenim mladima kao i povećanje konkurentnosti na tržištu rada” zaključila je Petir.

Related Post