Foto reportaža: OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MATERINSKOG JEZIKA

765 0

poumar

„Stručnjaci tvrde da je znanje materinjeg jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinji jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika već i s učenjem uopće. Svjesna uloge materinjeg jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti

i kretivnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinjeg jezika. S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.“ (www.skole.hr) Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika, Gradska knjižnica Nova Gradiška organizirala je RADIONICU GLAGOLJICE u kojoj su sudjelovali učenici novogradiških osnovnih škola i njihovi profesori.

Radionici su nazočili i zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednik novogradiškog ogranka Matice hrvatske prof. Josip Ostić, ravnatelj Učilišta prof. Mišo Drlić i predstavnici medija. Sudionike radionice najprije su pozdravili prof. Biljana Dakić ravnateljica GK NG, dogradonačelnica dr. Ljepša Rakas Vujčić, prof. Josip Ostić i knjižničarka Renata Matijašević , a zatim su katedru prepustili voditeljici radionice IVANI BALINT FEUDVARSKI, sveučilišnoj prvostupnici hrvatskog i engleskog jezika koja im je predstavila staroslavensko pismo GLAGOLJICU , jedno od brojnih nacionalnih bogatstava koje nam je prošlost ostavila. Učenici OŠ „Mato Lovrak“ interpretirali su pjesme o hrvatskomu jeziku, a učenice OŠ Ljudevita Gaja predstavile poster o glagoljici koji su poklonile Gradskoj knjižnici. Zatim je uslijedila radionica glagoljice; „prijevod“ tekstova pjesama u glagoljično pismo. Školske radne grupe dobile su i poklone. U ime novogradiškog Ogranka Matice hrvatske prof. Josip Ostić poklonio im je najnoviji GODIŠNJAK. Međunarodni dan materinskog jezika glazbenim jezikom uljepšale su učenice Odjela gitara Glazbene škole Učilišta Relković DOROTEA BIGOVIĆ I LAURA BUŠIĆ (učiteljica Marina Karešin).

Jezici su najmoćnije sredstvo očuvanja i razvijanja našeg materijalnog i duhovnog nasljeđa.Kako bi tu spoznaju razvijali kod djece u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška na Dječijem odjelu organizirat će radionicu glagoljice.Održat će ju u ponedjeljak,21.veljače u 12 sati i na taj način obilježiti i Međunarodni dan materinskog jezika.Voditeljica radionice bit će prof.hrvatskog i engleskog jezika Ivana Balint Feudvarski. 

 

Related Post

ŠTO SE U VRTIĆU RADI

Autor - 04/06/2012 0
Završna priredba i svečano obilježavanje Dana vrtića održana je u petak 1.lipnja 2012. u Dvorani Relković pred brojnim roditeljima, djedovima…