Franjevci predali župe Zapolje i Špišić Bukovica na upravu Požeškoj biskupiji

1765 0

Autor Požeška biskupija

POŽEGA – U Biskupskom domu u Požegi, 5. kolovoza 2021. biskup Antun Škvorčević i provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto potpisali su Sporazum o predaji Župe sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici i Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju na upravljanje Požeškoj biskupiji, koje su od 1968. godine bile povjerene na upravu spomenutoj Provinciji. 

 Na potpisivanju je bio nazočna i ekonom Požeške biskupije Robert Mokri te ekonom Provincije fra Ivan Utješinović. Predaja je izvršena u skladu sa zaključkom izbornog kaptula spomenute Provincije, održanom u mjesecu lipnju prošle godine, prema kojem braća trebaju živjeti u zajednici, što im je onemogućeno kad djeluju kao pojedinci u župama.

Biskup Antun je zahvalio provincijalu Krišti za sve ono što su braća franjevci učinili u župama Zapolje i Špišić Bukovica tijekom njihova pastoralnog djelovanja. Zatim je ekonom Utješinović predstavio stanje pokretne i nepokretne imovine u spomenutim župama, te sve ono što je potrebno još poduzeti kako bi ono bilo potpuno sređeno za povratak. Pored toga predstavio je postupak rješavanja stanja vremenitih dobara u Bušetini i Okrugljači, filijalama virovitičke Župe sv. Roka kako bi bile pripojene Župi u Špišić Bukovici.

Nakon potpisivanja Sporazuma biskup i provincijal osvrnuli su se na pitanja vezana za pastoralno djelovanje franjevaca u Požeškoj biskupiji te duhovnu pomoć koju pružaju sestrama klarisama u njihovu požeškom samostanu.

Related Post

AVIONSKU RAKETU BACIO U SMEĆE

Autor - 13/04/2017 0
SLAVONSKI BROD – Jučer oko 14,30 sati u Slavonskom Brodu djelatnik  komunalnog poduzeća je u reciklažnom dvorištu među reciklažnim predmetima…