GENERAL GOTOVINA – MALO JE POZNATO DA JE ANTE GOTOVINA U PRVM DANIMA RATA BRANIO NOVOGRADIŠKI KRAJ

2469 0

Malo je poznato da je generalu Anti Gotovini novogradiško ratište bilo prvo ratiše u Hrvatskoj na kojem je bio braneći domovinu. U općini Stara Gradiška posebno su ogorčeni na presudu generalu Gotovini jer mu je Općina Stara Gradiška dodijelila Povelju počasnog građanina za zasluge u obrani njihove općine. General Ante Gotovina na bojišnici

kod Novog Varoša bio je u rujnu 1991. godine. Zajedno s dragovoljcima suprotstavio se postrojbama JNA u sastavu Banjaluičkog korpusa i srpskim paravojnim postrojbama koje su prešle Savu kod Stare Gradiške. U obrani je dijelom sudjelovala i 1. gardijska brigada. Iz arhiva Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Nova Gradiška dobili smo fotografije koje je 19. rujna 1991. godine kod Novog Varoša u šumi Prašnik snimio Mario Filipi. Zajedno s dragovoljcima iz starogradiške Posavine i Nove Gradiške bili su Ante Gotovina i Damir Tomljanović Gavran. Na fotografijama je izvlačenje poginulog pripadnika „Tigrova“ Božidara Glodića. Uz generala Gotovinu na fotografijama prepoznajemo Mihajla Matokanovića, Matu Modrića, Šimu Đolana, Antu Zdunića i Krešimira Kastmilera.

 

Novi Varoš nije obranjen. JNA je iz tenkova pucala po kućama i razarala ih. Ono što nije uništeno zapaljeno je. Kako je izgledao Novi Varoš pogledajte na fotografijama.

Related Post