GIMNAZIJA NOVA GRADIŠKA: Ponosni na prošlost, tradiciju i sadašnjost

2121 0

NOVA GRADIŠKA  – Bilo je danas svečano u novogradiškoj Gimnaziji. Obilježavajući  Dan škole slavili su  učenici, sadašnji i  bivši  profesori. Razlog za slavlje  smješten je u  98 godina  koliko  djeluje, po mnogočemu, prva  novogradiška  obrazovna institucija  u čijim su  klupama  sjedili  đaci  iz šireg novogradiškog područja i susjednih  gradova.

Na svečanoj priredbi održanoj  u Domu kulture bili su nazočni župan brodsko-posavski Danijel, Marušić, gradonačelnik Vinko Grgić i njegova zamjenica Vesna  Đapić, te voditeljica gradskog odjela za društvene djelatnosti Mihaela Đeraj, te ravnatelji novogradiških srednjih i osnovnih škola. Sve ih je, posebno kolege umirovljenike, pozdravila ravnateljica  prof. Ljiljana Ptačnik.

-Pozdravljam djelatnike Gimnazije – zahvaljujem na  trudu, nesebičnosti, elanu, na svemu što svakodnevno ulažete  i dajete našim učenicima, na znanju koje im prenosite da bi jednog dana  ta naša djeca  bili dobri i uspješni ljudi. Na onome što svakodnevno činite da bismo bili  dobra, prepoznatljiva, uspješna i kvalit6ena škola.  Školu čine ljudi, a ne zidovi.

I naravno, pozdravljam naše učenike – svi smo vi ovdje zbog vas. Vi ste naša budućnost,  zbog vas vrijedi sve što radimo,  bez vas danas ovdje  ne bi bilo ni ove škole.

Mnogi profesori,  liječnici, pravnici, čelni ljudi našega  grada potekli su iz istih školskih klupa  u kojima vi danas sjedite. Jednoga dana  vi ćete doći na naše mjesto. Mi u vama vidimo našu budućnost. I razumljivo je da se ponekad ljutimo kad nemate zadaću ili kad mislimo  da možete više.  To čine dobri roditelji  kad brinu o svojoj djeci.

Gimnazija Nova Gradiška osnovana je  31. siječnja 1919. godine naredbom Povjerenstva za  bogoštovlje i nastavu u Zagrebu, kada je  određeno da se otvore  prvi i drugi razred  realne gimnazije. Živimo i radimo u zgradi izgrađenoj  1896.,  u sto dvadeset i jednu godinu staroj zgradi koju je ozbiljno načeo zub vremena.

Ali i u ovim teškim vremenima  uspijevamo se održati  i opstati kao  suvremena škola koja ide ukorak s vremenom i  novim tehnologijama.

Mi smio danas ponosni na našu tradiciju i prošlost, ali i na našu sadašnjost.

Ponosimo se našim  državnim prvacima – Filipom Štamfom iz latinskog jezika,  Matkom Kušenićem iz matematike, Marinom Radmilovićem, Karolinom Krstanac i Karlom Szabom iz hrvatskog jezika. Ali i svim  učenicima i mentorima koji sudjeluju na natjecanjima od školske do državne razine.

Ponosimo se našim  Školskim sportskim klubom koji je dugi niz godina najbolji srednjoškolski  sportski klub u našoj županiji.

Ponosni smo na to što smo stekli status međunarodne ekoškole.

Ponosimo  se projektima koje  provodimo i brojnim izvannastavnim aktivnostima.

Ponosni smo  što se svaki dan suočavamo s novim izazovima i što se uspješno  nosimo s  duhom vremena – kazala je  ravnateljica prof. Ljiljana Ptačnik.

Bivši i sadašnji profesori za svoj su rad dobili   pohvale od župana Danijela Marušića  i gradonačelnika Vinka Grgića koji se prisjetio svojih  gimnazijskih dana iz kojih, kako je kazao,  pamti  najljepše uspomene i  nosi iskustva.

-Gimnazija Nova Gradiška nije samo škola. Ona je kroničar vremena  i povijest s kojom se svi možemo ponositi, poglavito Grad Nova Gradiška. Prepoznatljiva je, ne samo u Novoj Gradiški već i šire, a to je, kako je ravnateljica rekla, zasluga  svih onih koji su radili ili rade u školi. Hvala vam zato  što ste svoj život utkali u mlade generacije od kojih uvijek  postanu dobri ljudi.  Želim vam svako dobro i vidimo se za dvije godine kada ćemo slaviti 100 godina – kazao je župan Danijel Marušić.

– Mogu reći samo lijepe stvari koje su me obogatile, orijentirale, uputile i  učinile čovjekom.  Najljepše uspomene mi proizlaze iz tog doba. Stvarnost je da je kvaliteta  te škole neobično velika, gotovo unikat na razini Hrvatske. Mogu reći  na primjeru mog razreda. Školovani smo krajem osamdesetih godina. Završilo nas je 35, od kojih se 30 uputilo na daljnje školovanje, 30 je završilo to školovanje sa visokim stupnjem naobrazbe. Danas imamo liječnika, veterinara, ekonomista, profesora, dva doktora znanosti i nekoliko koji će to postati. To je kvaliteta i to su rezultati ove škole – kazao  je gradonačelnik Vinko Grgić i dodao da Grad Nova Gradiška  puno ulaže   u obrazovanje.

-Postao je grad prijatelj djece, a ove godine postaje grad poduzetnika i ono što je najvažnije grad prijatelj škola.   Ulažemo znatna sredstva iako po nekim statutima  nismo trebali jer škole nisu kao naše već županijske ili državne. Prešli smo preko toga i napravili dobru stvar – kazao je Vinko Grgić  i za kabinet kemije u Gimnaziji  obećao pametnu ploču i uređenje prostora ispred zgrade  gimnazije  u svojevrstan gimnazijski trg.

Osim svečane priredbe  u Domu kulture  učenici gimnazije su danas organizirali  radionice i sportske priredbe.

Related Post