GLAZBENA TURNEJA PO HRVATSKOJ

906 0

NOVA GRADIŠKA 3. srpnja 2014. – Iznimno vrijedan kulturni i glazbeni događaj, za Novu Gradišku povijesni, koncert jednog od ansambala Zbora & Orkestra Sorbonne Universités, 2. srpnja održan je u novogradiškom Domu kulture

u sklopu glazbene turneje u Hrvatskoj pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Francuske Republike, Françoisa Hollandea, i Predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića. Njihova glazbena turneja posvećena je francuskoj i hrvatskoj glazbi. Započeli su je 1. srpnja u crkvi sv. Marka u Zagrebu, nastavili 2. srpnja u Novoj Gradiški, danas, 3. srpnja nastupit će u Katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi, a završiti u subotu, 5. srpnja u Varaždinu u Atriju Staroga grada.

 

Zbor Sorbonne Universités sastoji se od visoko kvalitetnih mladih pjevača, a jedan od njih je i Novogradiščanin Marko Gašparović zahvaljujući kojemu su i bili gosti Nove Gradiške. Marko je student četvrte godine ovog prestižnog Sveučilišta, koje je s 30 tisuća studenata, simbol visokog europskog obrazovanja.

Nova Gradiška mladim je glazbenicima-studentima, pripremila topao i srdačan doček. Domaćini, gradonačelnik Željko Bigović, njegovi zamjenici, Ljiljana Lukačević, Dario Ban, prof. Marija Karlovčan Subić, ravnateljica Pučkog otvorenog Učilišta „Matija Antun Relković“, Mihaela Đeraj, voditeljica Odjela društvenih djelatnosti grada Nova Gradiška, dočekali su mladost Sorbonne u središtu grada gdje im je dobrodošlicu poželjela i Gradska glazba. Mladi su uzvratili pljeskom, osmjesima, ali i pjesmom. Zajedničkom fotografijom pred zgradom gradske uprave ovjekovječen je ovaj događaj, a potom su se svi zajedno, predvođeni Gradskom glazbom u ritmu koračnice, uputili i u Gradsku vijećnicu. Za goste još jedno ugodno iznenađenje – Mažoretkinje grada Nova Gradiška i svečani špalir na ulazu.

Poslije toplih pozdravnih riječi prof. Karlovčan Subić, gradonačelnik Željko Bigović upoznao je ove mlade ljude, njihove profesore, zborovođu, dekana Frederic Beliera s poviješću Nove Gradiške te važnijim institucijama i događajima koji su obilježili život njezinih građana. Izrazio je zahvalnost obitelji Gašparović, a posebno njihovom sinu Marku na kojega je Nova Gradiška vrlo ponosna. Svima se srdačno obratila i magistra Ljiljana Lukačević, emotivno izražavajući radost Markovim uspjehom. Skromne poklone s obilježjima našega kraja svima su uručile novogradiške mažoretkinje, uslijedili su uzvratni darovi koje je gradonačelniku Bigoviću uručio Frederic Belier, dekan Sveučilišta Sorbonne izražavajući zahvalnost za, kako je istaknuo, prekrsan doček i prijem. Zahvalnost je upućena i uručeni su darovi i Markovim roditeljima, koji su gostima osigurali i smještaj u novom hostelu u centru grada te odradili veliki organizacijski posao za prijem članova Zbora Sveučilišta Sorbonne u našemu gradu.

Poveli su domaćini svoje mlade goste i u Spomen park hrvatskim braniteljima, gdje im je kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima magistra Lukačević ukratko ispričala o teškim, ali i danima ponosa novije hrvatske i novogradiške povijesti. Poštovati svoje svetinje, ne zaboraviti svoju povijest, ali i graditi daljnji život i razvoj na temeljima istinskih vrijednosti, uz vječnu zahvalnost onima koji su nam omogućili slobodu, bila je poruka s ovoga mjesta.

Koncertna večer

Sveučilišni zbor i orkestar Sorbonne Universités već desetljećima okuplja studente brojnih fakulteta ovog prestižnog francuskog sveučilišta te izvodi brojna djela francuske ali i međunarodne glazbene baštine. Sastavljen od orkestra koji broji 70 instrumentista, te dva zbora – Grand choeur koji broji 120 članova, te Petit choeur koji broji 60 članova od kojih su većina studenti muzikologije i pariških konzervatorija. Zahvaljujući svojim voditeljima ovaj zbor osigurava iznimno kvalitetne glazbene programe unutar pedagoškog kulturno-znanstvenog programa Sorbonne. Pod vodstvom Ariela Alonsa, svake kulturne sezone obnavlja tradiciju kvalitete. Njegovu osebujnost, ali i vrlo topao i neposredan kontakt s publikom imali smo priliku upoznati na iznimno vrijednom glazbenom doživljaju u kojemu nam je ovaj Zbor darovao slijedeći program: Ivan Lukačić, Panis angelicus; Maurice Ravel, Tri pjesme; Francis Poulenc, Osam francuskih pjesama; Marko Gašparović, Tri pjesme (praizvedba); Claude Debussy, Tri pjesme.

Tijekom koncerta zborovođa je ostvarivao simpatičan I s mjerom duhovit kontakt s publikom uz prevoditeljsku pomoć našega Marka Gašparovića.

Iznimno važno je naglasiti riječi Ariela Alonsa, kako Zbor po prvi puta izvodi I djela svoga člana. Kako je Nova Gradiška ponosna na Marka, naravno uz njegove roditelje I brata, isti osjećaji prema ovom nadarenom I vrijednom mladiću bili su vidljivi I od strane njegovih kolega I profesora.

Najrječitije je to pokazala I izvedba jedne od tri Markove skladbe koju su pjevali na hrvatskom jeziku, a temeljena je na slavonskoj tradiciji.

Iskrene čestitke Marku, velika zahvala za ovaj vrijedan kulturni događaj upućena je I na kraju koncertne večeri. U poklone koje je gradonačelnik Bigović uručio dekanu Sveučilišta Sorbonne, menadžerici Zbora, zborovođi je utkana povijest I sadašnjost našega grada I njegovih ljudi. Zahvalnica na kojoj je vizura našega grada iz 1777. godine , kao I slikarski uradak našega Josipa Pintarića Puce samo su neki od njih.

Hvala mladim glazbenicima Sveučilišta Sorbonne, hvala obitelji Gašparović I hvala Marku koji nije zaboravio svoje korijene, svoj grad I slavonski kraj.

Upravo ovaj događaj kojega je sa svojim kolegama glazbenicima podario svome gradu I sugrađanima, koji su za koncert tražili kartu više, svjedoči kako se uz talent, iznimnim trudom, radom I odricanjem postiže svjetski uspjeh.

 

Related Post

U DVORANI RELKOVIĆ

Autor - 09/10/2012 0
U petak 5. listopada 2012. u dvorani Relković održan je, pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, zajednički koncert Hrvatskog pjevačkog društva…