GLAZBENO-KREATIVNA SKUPINA

1925 0

15. ožujka 2014. bio je jako važan datum za Glazbeno-kreativnu skupinu “Zvjezdani putevi” koja je tog dana imala premijeru svoje predstave Briljantin-školski mjuzikl. Riječ je o preradi popularnog filma Grease iz 1978. godine.

“Zvjezdani putevi” ili, kako se sami nazivaju Briljantinci, profesionalno su odradili svoj posao te bili nagrađeni uistinu goromoglasnim pljeskom te čestitkama oduševljene publike. Dodatno oduševljenje bila je i vijest, koju su primili samo dan ranije, da su ušli u finale Međunarodnog festivala školske kreativnosti u Sanremu, u Italiji. Ipak, put do ovoga uspjeha nije bio nimalo lagan, a riječ o mjesecima napornog rada i odricanja.

Njihova priča započinje u svibnju 2013. godine kada su se učiteljice Sandra Frančišković, profesorica glazbene kulture i Novogradiščanka Željka Vlainić, profesorica hrvatskog jezika iz Osnovne škole “Ivan Benković”, Dugo Selo, dogovorile da naprave predstavu koja će biti na malo višoj razini od uobičajenih školskih predstava. Tada još nisu ni slutile kojim će putem poći ta njihova ljubav prema radu s djecom. Profesorica Sandra Frančišković odabrala je šest pjesama iz filma te ih prevela s engleskog jezika i prilagodila hrvatskom jeziku. Oko pjesama profesorica Željka Vlainić napisala je scenarij koji je upotpunio cijelu priču. Sadržaj je prilagodila osnovnoškolskom uzrastu, mjesto radnje smjestila u Dugo Selo i Biograd na Moru, a imena likova zamijenila hrvatskim. Tako su glavni likovi Danny i Sandy postali Danijel i Sandra. Priču je zamislila kao spoj ljubavi, druženja, smijeha i neraskidivog prijateljstva. Ubrzo su se projektu priključile još dvije učiteljice Mirjana Pavlić i Ines Kereš koje su se prihvatile posla oko osmišljavanja plesne koreografije i uvježbavanja istih. One su uspjele da trinaestorica dječaka zavole ples i pokažu svima kako ples nije namijenjen isključivo djevojčicama. U listopadu iste godine učiteljice su organizirale audiciju za učenike viših razreda i na audiciju se prijavilo 120 učenika čiji je zadatak bio da pokažu svoj talent u pjevanju, glumi i plesu jer je to preduvijet kako bi se mogla stvoriti tako zahtjevna forma mjuzikla. Od 120 prijavljenih učenika prvotno je odabrano njih 28, da bi njih šest s vremenom odustalo jer se tražilo veliko odricanje i predanost poslu. Tako danas Briljantince čini 22 učenika od šestog do osmog razreda.

To su Ana Zelić, Barbara Grlić, Lorena Maraković, Jelena Babić, Dora Pavlić, Doroteja Šarić, Jana Pekvarić, Karmen Dukić, Iva Dominković, Marijan Kajtazi, Mišel Tomić, Marko Sesar, Mislav Meštrić, Luka Vučko, Karpo Sirotić, Matej Brus, Leon Novački, Dinko Maduna, Filip Bogović, Karlo Gudelj, David Kekić i Jakov Rožić.

Ubrzo su uslijedile probe u pjevanju, glumi i plesu da bi se u siječnju 2014. godine napokom sve spojilo u jednu cjelinu. Učiteljice su s učenicima radile svakodnevno po najmanje pet sati cijele praznike, a kada je počela škola, radili su i vikendom.

Svrha njihovog projekta je višestruka: da se potakne djecu na kreativnost i stvaralaštvo, da ih se udalji s ulice, od televizora i računala, da im se ukaže na važnost živog vršnjačkog druženja te da djeca razvijaju svoju osobnost u pozitivnom smjeru. Ovim projektom djeca, što svjesno, što nesvjesno, izgrađuju visok stupanj samodiscipline i predanosti poslu, spremnost da prihvaćaju izazove i preuzmu odgovornost za iste, razvijaju fleksibilnost mišljenja i ponašanja, samopouzdanje, shvaćaju pojam timskog rada koji za sobom povlači poštovanje različitosti i visok stupanj međusobnog uvažavanja. Osim toga djeca uče važnost iskazivanja vlastitih osjećaja riječima, pjesmom, pokretom i plesom kojim će se na taj način znati bolje nositi sa stresom i drugim problemima s kojima se susreću.

 

Njihov je projekt prepoznalo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje koji su ih podržali u tome što rade te im dali dozvolu za turneju u drugim školama pod geslom “Učenici učenicima” kako bi skupili sredstva za put i boravak u Sanremu u svibnju 2014. godine. Dio sredstava za pokrivannje troškova već su skupili od sponzora i donatora, ali im još velik dio nedostaje, stoga apeliramo na sve koji imaju sredstava i želje da im pomognu na njivom putu do zvijezda uplatom na žiro račun

 

 

IBAN-a: HR6023600001102125318 s naznakom „Za Zvjezdane puteve“

 

PRIMATELJ:

 

Osnovna škola “Ivan Benković”

Hrvatskog preporoda 68

10370 Dugo Selo

 

Autor: Željka Vlainić

Fotografije: Mario Kociper

Related Post

ELEKTROTEHNIČKA I EKONOMSKA ŠKOLA

Autor - 29/06/2016 0
NOVA GRADIŠKA – U svečanom ozračju 27. je lipnja u novogradiškoj Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi ispraćena generacija maturanata 2015/2016. Toplim…

I TO JE MOGUĆE

Autor - 13/06/2014 0
Desetak kuhara i konobara koji su danas dobili završene svjedodžbe u Industrijsko-obrtničkoj školi već sutra kreće na Krk, a u…