GLUMCI AMATERI PONOVO U NOVOJ GRADIŠKI

864 0

NOVA GRADIŠKA, 22. svibanj 2015. – Dobro je poznato kako bez razvitka amaterskoga rada, zapravo nema niti profesionalizma. A Nova Gradiška se doista može pohvaliti bogatstvom amaterskih društava,

koje svako, na svoj način, njeguje i prezentira ljepotu tradicijske, ali i građanske baštine.

Zahvaljujući entuzijastima i zaljubljenicima u kazalište u Novu Gradišku se ponovno vratila i amaterska Glumačka družina. Začetnici su ove ideje prof. Marija Karlovčan Subić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ i Milan Vidošić, novogradiški učitelj i dramski pedagog. Ideja je rođena u „Noći kazališta“ 2014., a službeno su ustrojeni 12. siječnja 2015. kao radionica pri POU „M.A.R.“ Osnivači su bili već spomenuti prof.Marija Karlovčan Subić i Milan Vidošić, zatim Dražen Levis, Mihaela Stažić, Sanja Kovarbašić-Ferković, Dunja Vidošić, Marija Funes, Lovorka Kovačević- Poletto, Marija Kusaković, Kata Rosić, Saša Rapić i Štefanija Mirković. Radionica je djelovala pod nazivom „KUGLA“ – Kazališno umjetnička radionica glumaca amatera. Kažu kako kugla predstavlja zaokruženu cjelinu- znači započeto i završiti. Zanimljivo je da je „KUGLU“ osnovalo, 12. siječnja, 12 osnivača, a radit će, kako su rekli, 12. mjeseci u godini. Ponovno zaokružena cjelina!

Voditelj „KUGLE“ je Milan Vidošić, koji je i režirao prvu kazališnu predstavu pod nazivom „Nepozvani gosti“. Njome su se predstavili novogradiškoj publici uz Svjetski dan kazališta 27. ožujka 2015. godine. Gromoglasni pljesak publike bio im je nagrada i potvrda da su osebujnim interpretacijama likova uspjeli nasmijati do suza, ali i vjerno prenijeti životne situacije u kojima su se mnogi sigurno našli bar jednom u životu.

Predstavu su igrali i s humanitarnim ciljem sa željom da pomognu Udruzi za pomoć osobama s autizmom za potrebe opremanja senzorne sobe. Naime poslije gostovanja glumaca amatera iz Pakraca u Novoj Gradiški iz istoga razloga, novogradiška „Kugla“ gostovala je u Pakracu s „Nepozvanim gostima“ ( Mirko-Milan Vidošić; Dunja-Sanja Kovarbašić-Ferković; Gizela-Mihaela Stažić; Draško-Dražen Levis; Mama- Marija Funes). Bilo je to njihovo prvo gostovanje, a vjeruju kako će se „Kugla“ uspješno kotrljati i do drugih gradova i mjesta i tako pronositi ime svoje Nove Gradiške.

 

Postoje trenuci iz raznih kazališnih predstava koji će u nama živjeti zauvijek i koje nizašto ne bismo mijenjali. Jer oni su mijenjali nas i bez njih danas ne bismo bili to što jesmo. Najljepše i najbolje je upravo ono što izrasta iz ljubavi, ali i živi i traje zahvaljujući ljubavi. Potvrdili su nam to i naši glumci amateri, koji su za nas zapravo domaći profesionalci. I to je jedan od razloga što se veselimo slijedećoj predstavi koju pripremaju, a radi se o komediji „Svjetska žena“ novogradiške pjesnikinje Evice Kraljić.

 

FOTOGRAFIJE – POU „M.A.R.“

Related Post

NOVA GRADIŠKA PLEŠE (foto)

Autor - 16/03/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 16. ožujak 2014. – Subota prijepodne, sunčano, grad prepun djece i odraslih… Nismo mogli poželjeti bolje za proslavu…