Gospino polje slavi 260. obljetnicu Gospinog kipa i 100. obljetnicu kapelice

2966 0

Autor Višnja Mikić

GOSPINO POLJE –BILI BRIG – Iako su u Požeškoj biskupiji kolovoz i početak rujna obilježeni tradicionalnim marijanskim hodočašćima, od Kloštra, Voćina, Pleternice, Gospinog polja do Kutjeva i drugih, na Gospinom polju iznad Bilog Briga Marijanska pobožnost traje zapravo cijele godine.

Ona, organizirana, u tijeku je od početka svibnja do kraja listopada, ali i zimi, po snijegu i kiši, uvijek vjernici ovdje dolaze k Majci po utjehu i zagovor, pojedinačno ili u manjim grupama.

U spomenutom ljetnom razdoblju ovdje je svake nedjelje sveta misa u 18.00 sati, a prije mise prigoda za ispovijed i zajedničku krunicu.

Najsvečanije je u rujnu, uoči Male Gospe i na sam blagdan, ali milosni prostor Gospinog polja, nekadašnjeg Dubovca, vjernici posjećuju svake nedjelje.

Ove godine obilježava se 260 obljetnica nabavke sadašnjeg Gospinog kipa (prije kipa na Dubovcu se častila Gospina slika). Navršava se i 100 godina „stare“ kapelice na Gospinom polju, na čijem je mjestu nekada ponosno stajala velika crkva Gospe dubovačke, kasnije srušena. Po mišljenju mnogih nad njom se dogodio kulturocid. Kako bilo da bilo, od ranog srednjeg vijeka Marijini štovatelji dolaze ovdje moliti milosti ili zahvaliti za one, već primljene.

Domaći župnik, Stjepan Bakarić, ovih dana je, od darova vjernika, nabavio i svetohranište za spomenutu kapelu. O okolišu Gospinog polja kontinuirano brine bilobriška udruga „Dubovac“, koja se već polako priprema i za glavne, rujanske, sadržaje.

Related Post