GRADONAČELNIK.HR – Za unapređenje stanovanja i zajednice u 2018. Nova Gradiška u odnosu na 2017. izdvojila više čak 2380 posto

1497 0

NOVA GRADIŠKA – Portal gradonačelnik.hr analizirao je izdvajanja za unapređenje stanovanja i zajednice u 2018. godini.Najviše iz proračuna izdvojila je Pleternica, a Novigrad najviše po glavi stanovnika. U odnosu na 2017. godinu izdvojena sredstva u svrhu poboljšanja kvalitete stanovanja i zajednice u 2018. godini u velikom broju slučajeva bio je porast od nekoliko stotina posto. U Novoj Gradiški je tako taj porast čak 2380 posto.


Novigrad, Opatija i Nin izdvojili su preklani najviše sredstava iz proračuna po glavi stanovnika za unapređenje kvalitete stanovanja i zajednice, Pleternica, Vukovar i Čabar su izdvojili najviše gleda li se udjel izdvojenih sredstava iz proračuna, a u odnosu na 2017. godinu taj je porast sredstava namijenjenih unapređenju kvalitete stanovanja i zajednice najveći bio u Novoj Gradiški, Donjem Miholjcu te Starom Gradu. Pokazuju to podaci izvučeni iz proračuna gradova.

Riječ je o šest parametara u koje gradovi ulažu i koja smo analizirali – razvoj stanovanja, razvoj zajednice, opskrba vodom, ulična rasvjeta, istraživanje i razvoj stanovanja i komunalnih pogodnosti i ostali rashodi vezani za stanovanje i komunalne pogodnosti koji nisu drugdje svrstani. Iz analize je vidljivo da je 2018. godina bila prijelomna u povučenom novcu iz EU i mogućnošću da se zato i više novaca usmjeri u radove kojima će se poboljšati kvaliteta života. U velikom broju gradova ta sredstva povećana za dva do tri puta. Među prvih deset, svrstali su se mali i srednji gradovi, koji se sve više trude prilagoditi infrastrukturu potrebama građana.


Danas je kvaliteta života visoko na listi prioriteta gradskih uprava u svijetu, pa i kod nas, zbog čega je i pokrenuto niz projekata i programa usmjerenih na poboljšanje stanja života, te barem trećina proračuna odlazi u tu svrhu. Mijenjaju se prostorni planovi, ulaže u lakšu kupovinu nekretnina, u kvalitetu prometa, dostupnosti najvažnijih institucija…
Preduvjet za kvalitetu svakog građanina je zasigurno mjesto za stanovanje, pa stoga mnogi gradovi pomažu stanovništvu u kupnji prve nekretnine ili zemljišta. Za kvalitetu je važna i prometna povezanost, gradnja kvalitetnijih objekata ili njihova obnova, dostupnost objektima važnima za primjerice obrazovanje ili zdravlje…
EU ima razne natječaje za unapređenje urbanih sredina, a upravo su iz tih sredstava gradovi posljednjih godina povukli značajna sredstva za pružanje kvalitetnije usluge stanovanja. Riječ je o mnogim komunalnim i infrastrukturnim projektima od vodne i kanalizacijske mreže, reciklažnih dvorišta, pa do postavljanja nove rasvjete, uređenja parkova, obnove objekata itd.


Po izdvojenim sredstvima iz proračuna za usluge unapređenja stanovanja i zajednice u 2018. godini u odnosu na broj stanovnika, predvodi Grad Novigrad, a slijede Opatija, Nin, Vukovar, Stari Grad, Cres, Vodnjan, Vrlika, Dubrovnik i Mali Lošinj.
Gleda li se visina udjela u proračunu izdvojenog za usluge unapređenja stanovanja i zajednice u 2018. godini, listu gradova predvodi Pleternica, a slijede Vukovar, Čabar, Ludbreg, Vodnjan, Petrinja, Novigrad, Vrlika, Kutjevo i Zlatar.
Naša analiza pokazuje i da su izdvojena sredstva u svrhu poboljšanja kvalitete stanovanja i zajednice u 2018. godini imale u velikom broju slučajeva porast od nekoliko stotina posto. U Novoj Gradiški je tako taj porast čak 2380 posto, Donjem Miholjcu 335 posto, a i svih prvih deset ima troznamenkasti rast. Slijede Stari Grad, Varaždinske Toplice, Lepoglava, Beli Manastir, Daruvar, Vrgorac, Petrinja i Senj.

 

Related Post

Linarta u Komarnici

Autor - 07/11/2019 0
Autorica Višnja Mikić KOMARNICA. 6. studeni 2019. – Danas je sveti Leonard, zaštitnik Komarnice, filijale štivičke župe. Vjernicima Komarnice čestitamo…