GRADSKI MUZEJ 18. lipnja u 19 sati: Otvaranje izložbe Glazbena mjera trokuta skladatelja Antuna Tonija Blažinovića

464 0

NOVA GRADIŠKA, 17. lipnja 2020 – Izložba skladatelja Antuna Tonija Blažinovića –Glazbena mjera trokuta-Nota trajanja korijena broja– “Brojim po geometriji, za mene priroda nije iracionalna”, otvara se 18. lipnja 2020. u Gradskom muzeju Nova Gradiška u 19 sati.
Dođete na otvorenje izložbe skladatelja, izvođača i inovatora Antuna Tonija Blažinovića. Ovaj rođeni Novogradiščanin i dobitnik dviju nagrada Porin će domaćoj publici predstaviti “glazbenu mjeru trokuta” kojom kontrira općeprihvaćenoj institucionalnoj aritmetizaciji u glazbi, te pojasniti vlastitu težnju prema geometrizaciji iste.
Antun Toni Blažinović zastupa novi pristup artikulaciji parametra trajanja zasnovan na geometrijskom liku trokuta. Za razliku od standardne zapadne glazbene notacije, u kojoj zapis trajanja slijedi logiku racionalnih brojeva odnosno razlomaka, Blažinović je osmislio notacijski znak za trajanje čija je vrijednost iracionalan broj – naziva je notom korijena broja te podjelu glazbene mjere zasnovanu na odnosima stranica trokuta – glazbena mjera trokuta- trianglemetre. Ta mjera uključuje iracionalne vrijednosti trajanja.
Dok je u glazbenoj mjeri trokuta autor pomoću računala pokušao postići strogu određenost trajanja – kako bi odstupanje bilo što manje, u slučaju zvuka u trajanju drugog korijena iz 2 to se, prema riječima autora, dogodilo „fizički“ – sudarom odsviranome pomoću “instrument- kruga”. Trajanje tog zvuka je odredila geometrija kao po zakonu prirode.
Za umjetnike izvođače i izvedbu uživo predlaže praćenje glazbene mjere putem video snimke-animacije na monitoru. On navodi da njegov koncept predstavlja prvi korak ka geometrizaciji parametra trajanja (glazbenih mjera i notnih vrijednosti), nasuprot institucionalno prihvaćenoj aritmetizaciji. Odgovore i potvrdu takvog načina razmišljanja pokušava pronaći i u filozofiji od antike do današnjih dana.
Na izložbi će biti izloženi plakati s tekstovima filozofa kao i autorovi tekstovi te će se moći vidjeti “instrument krug”, dio scenografije iz predstava za koje je glazbu skladao u glazbenoj mjeri trokuta, dodekaedar, te pogledati i video materijali o postupcima Nota trajanja korijena broja i Glazbena mjera trokuta – trianglemetre. Nakon otvorenja autor će održati predavanje.
Na sličan način Glazbena mjera trokuta je predstavljena u Mariboru, Čakovcu i Zagrebu, gradovima koji su životno i glazbenički bitni na Blažinovićevom putu, te ju sada ovom izložbom predstavlja i u rodnom gradu Novoj Gradiški.

Related Post

Bravo za IOŠ

Autor - 25/03/2019 0
WorldSkills Croatia – natjecanja učenika strukovnih škola u šk. godini 2018. / 2019. u sklopu ESF projekta Promocija učeničkih kompetencija…

300 NOVIH RADNIKA U SL. BRODU?

Autor - 21/03/2013 0
SLAVONSKI BROD 21.03.2013. – „City Colosseum“, atraktivan je naziv novog mega trgovačkog centra, najvećega u ovom dijelu Hrvatske, koji će…