HABITAT III

1352 0

ZAGREB – U četvrtak, 1. rujna 2016. održano je u Multimedijalnom centruMuzeja Mimara u Zagrebu predstavljanje publikacije Nacionalni doprinos Republike Hrvatske za HABITAT III,kojom će Hrvatska dati svoje smjernice za sljedeću

konferenciju Ujedinjenih naroda o stanovanju i održivom urbanom razvoju, koja se ove godine održava u Quitu, u Ekvadoru, od 17. do 20. listopada. Habitat konferencije održavaju se svakih 20 godina a na ovogodišnjoj, trećoj po redu očekuje se donošenje Nove globalne agende, novog modela održivog urbanog razvoja za sljedećih 20 godina.

Publikaciju je, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, te uz doprinos mnogih javnih tijela, izdao Hrvatski zavod za prostorni razvoj.

Predstavljajući publikaciju ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević rekao je da ova publikacija obrađuje demografska kretanja, urbanističko planiranje, pitanja stanja i zaštite okoliša, upravljanje gradovima u najširem smislu te specifično urbanu ekonomiju.

Ministar je naglasio „Globalni je trend, prisutan i u Hrvatskoj, da sve više ljudi napušta ruralna, udaljena i izolirana pa čak i manja urbana područja. Oni to čine jer smatraju da će u visoko urbaniziranim sredinama lakše ostvariti pravo na rad i pristup javnim uslugama. Potrebno je iznaći rješenje kojim će se ublažiti a u konačnici i iskorijeniti ovi negativni trendovi.S druge strane imamo pojavu potrebe većih ulaganja u podizanje životnog standarda i povećanje sigurnosti i uključenosti stanovništva u urbanim sredinama. Nužno je potrebno jačanje ruralno-urbanih veza. Važno je sagledati problem starenja stanovništva. S jedne strane probleme starije populacijea s druge izraženu pojavu emigracije mladih ljudi, posebno mladih visokoobrazovanih ljudi.Hrvatska je mala ali lijepa zemlja i kao takva vrlo privlačna investitorima a bit će još zanimljivija kada se potpuno riješimo komunističkog nasljeđa, razriješimo trenutne zakonske i administrativne zavrzlame i ojačamo pravnu državu. Mi u Hrvatskoj nemamo prostora za nekontrolirani rast. Održivo urbanističko planiranje ispravan je pravac razvoja.“

 

Na kraju se ministar Kuščević zahvalio posebno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova koje je dalo značajan doprinos u pripremi dobrog nastupa Hrvatske na sljedećoj konferenciji.Habitat III. Zahvalio se i Hrvatskom zavodu za prostorni razvoj koji je u vrlo kratkom roku uspio izraditi ovu kvalitetnu publikaciju koja u neku ruku predstavlja izvješće o provođenju Habitat II iz 1996. koje je trebalo biti izrađeno još 2014. a što se propustilo učiniti.

 

„Zajedničkim kvalitetnim angažmanom uspjelo se postići da se na sljedećoj Konferenciji čuje i hrvatski glas a ova je publikacija i dobra podloga za hrvatski doprinos izradi Urbane agende za EU koja će biti smjernica za sljedeće financijsko razdoblje Europske unije od 2020. do 2027. i naša prilika da dođemo do sredstava europskih fondova kakva nam trebaju za projekte koje mi želimo“ naglasio je ministar na kraju svog uvodnog izlaganja.

Publikaciju Nacionalni doprinos Republike Hrvatske za HABITAT IIImožete pročitati na mrežnoj stranici Ministarstva www.mgipu.hr.

Related Post

FORUM ZA SLOBODU ODGOJA

Autor - 28/11/2013 0
Forum za slobodu odgoja izdao je edukativnu igru „Čovječe, ne korumpiraj se!“ koja je nastala tijekom provedbe projekta „Obrazovanje protiv…