HDSSB MISLI HRVATSKI, A DJELUJE SLAVONSKI

615 0

NOVA GRADIŠKA 3. studenoga 2011. – Za one koji nisu već opredijeljeni za HDZ ili SDP, za one koji nisu za lijeve ili desne, barem ne pravaški desne, i one koji alternativu ne vide, naravno, u ostalim strankama rješenje nudi Hrvatski demokratski

savez Slavonije i Baranje,regionalna stranka koja, kako kaže predsjednik županijske organizacije dr. Boro Grubišić, misli hrvatski, a djeluje slavonski.

 

 

Na današnjoj press konferenciji boje HDSSB-e branili su predsjednik gradske organizacije stranke u Novoj Gradiški Josip Mikšić, gradski vijećnik Dubravko Gubić, dopredsjednik županijskog ogranka stranke dr. Damir Japundžić, predstavnik mladeži HDSSB-e Nova Gradiška Hrvoje Tusić te prije spomenuti dr. Boro Grubišić koji je svojim osebujnim izlaganjem zaokružio i priveo kraju ovu konferenciju za tisak koju je uobičajeno započeo ing. Josip Mikšić.

Regionalizacija RH na pet regija je teza koju u HDSSB-e već dugo zastupaju. Na toj regionalnoj osnovi iz stranke će se zalagati također i za tzv. Domove regija koji bi koordinirali istima.

Predstavnici HDSSB-e također se zalažu i za decentralizaciju koja je potrebna zbog velikog odlijeva sredstava u državne blagajne, točnije 92 %. Hadeesesbeovci će se boriti za drugačiju podjelu sredstava gdje bi državi odlazilo 70 %, a lokalnim jedinicama i samoupravama 30 % što bi bio velik pomak na postojeće stanje.

Imamo ljude, zemlju i pamet za provedbu ovih programa. – riječi su Josipa Mikšića koji je uz već spomenute iznio još mnogo drugih planova.

Između ostalog, u HDSSB-e imaju jasan cilj u pogledu poljoprivrede, a to je upravo domena na kojoj će Slavonija temeljiti gospodarstvo, industriju i zapošljavanje.

Poljoprivrednicima su potrebne hladnjače za voće i povrće na svakih 20 do 30 km da država ne mora uvoziti nekvalitetnije proizvode već da i kad nije sezona posjeduje plodove vlastite poljoprivrede. Shodno s time da bi se spriječilo propadanje sela i Slavonije nužne su razne prehrambene tvornice.

Što se tiče politike prema braniteljima HDSSB-e tu ima jasan stav. Ističu kako branitelje neće iskorištavati u predizborne svrhe te da će im vratiti ponos i dostojanstvo.

Glede lokalnih samouprava Mikšić ističe kako zbog malog proračuna istih nisu bili u stanju u potpunosti realizirati sve svoje programe no urgiranjem preko saborskih zastupnika izborili su se i izborit će se za mnoge programe kao što su: razvoj  industrijskog i tehnološkog parka, izgradnja vodenog parka, projekta koji bi ponudio još jedno rješenje za nezaposlene, izgradnja južne obilaznice, izgradnja regionalnog odlagališta otpada, izgradnja podvožnjaka i kružnih tokova, realizacija vodovoda u Ljupini, i dr.

Meritum izborne kampanje HDSSB-e odnosi se na pravedniju podjelu proračunskih sredstava prema Slavoniji i Baranji koja ne zaslužuje 5 – 7 % ili manje sredstava iz državne blagajne već zaslužuje barem 20 % istih zato što bez jake Slavonije nema ni jake Hrvatske.

Dubravko Gubić

 

Dubravko Gubić istaknuo je visinu vanjskog duga RH u iznosu od 46 milijarde dolara.

Koliko se toga još mora otkriti i koliko je potrebno afera da se reagira. Stranka koja je „državotvorna“ pljačkala je javna poduzeća i državu sistematski već 20 godina. – ističu iz HDSSB-a osvrnuvši se na trenutnu vlast i stanje u državi. Gubić također ističe HDSSB-e kao pokretača ukupnog razvoja Republike Hrvatske.

Fiskalna decentralizacija, uspostava dvodobnog parlamenta, otvorene izborne liste još su neki od stavova i ideja Slavonaca i Baranjaca koji se bore za poziciju u saboru da se i njih pita kako raspolagati sa sredstvima.

Kao primjer HDSSB-e navodi grad Osijek, najuspješniji veliki grad u Hrvatskoj koji ima suficit od čak 82 milijuna kuna. Upravo u samom Osijeku kao i u Osiječko-baranjskoj županiji na vlasti je HDSSB-e. Najveće povlačenje sredstava iz europskih fondova realizirala je također Osječko-baranjska županija.

Direktor regionalne razvojne agencije prof. Ribić gostovao je na tribini održanoj 29. listopada, a nakon toga smo uspostavili kontakt s njim te nam je poručio da će nam pomoći u čemu bude potrebno u vezi poljoprivrede. – navodi Gubić.

Pomoć gospodarstvu i obrtnicima, pitanje spomeničkih renti, odlazak institucija iz grada kao što su ured za obranu, kazneni sud i državno odvjetništvo, preustroj hitne pomoći, uz ostalu prisutnu problematiku trenutno su goruće teme vezane uz Novu Gradišku na kojima treba raditi.

Iz HDSSB-e Nova Gradiška poručuju da podržavaju ulaganje u gospodarstvo jer bez ulaganja i rizika nema proizvodnje i gospodarstva.

Potreban je pritisak prema županiji da se gradu dodjeli veći broj projekata i naknada.

dr. Damir Japundžić

 

– Mi moramo biti prepoznatljivi po onome što nam je na srcu.

Mnogi su poželjeli da se u saboru govori otvoreno.

Znanje, hrabrost i dosjetljivost pokazali su naši saborski zastupnici.

Ovo nije vrijeme za SDP i HDZ, ni za HSP. Gdje smo mi i gdje je ovaj narod pored njihovih ljudi. Slavonija je samo naučila davati.

Sve narodnosti i vjeroispovijesti u Slavoniji dijele istu sudbinu.

Molim i preporučam svim politički aktivnim ljudima da se priključe HDSSB-e i da iziđu iz tih stranaka.

Samo se 20 % proizvoda vraća u Slavoniju. Država je dala poticaj samo krupnom kapitalu.

Borimo se za prestanak odlijeva ljudi iz Slavonije i Baranje. – riječi su dr. Damira Japundžića koji problem vidi u centralizaciji županije i razvoju kvazi općina i industrijskih zona u istima dok je upravo Nova Gradiška oduvijek bila industrijsko središte za okolicu i desetke tisuća zaposlenih.

Mi želimo promijeniti to i znamo kako ćemo.

dr. Boro Grubišić

 

HDSSB-e misli hrvatski, a djeluje slavonski.

U ljudskom bitku je rad kao osobina čovjeka. Moramo omogućiti rad ljudima. To je recept koji se bazira na upregnuću hrvatskih i slavonskih resursa bilo državnih ili privatnih.

Bogom dana bogatstva ima Slavonija.

Danas je hrana glavni problem u svijetu, a ova vlada to ne zna iskoristiti.

Vlada je uvozom u vrijednosti 15 milijardi kuna ugušila poljoprivredu. Oni su grobari hrvatske poljoprivrede i sela. – neke su od riječi dr. Grubišića koji ujedno ističe kako HDSSB-e ne razmišlja o ulasku u vlast i u ministarstva. „Mislimo djelovati kroz instituciju državnog sabora. Građani i svi političari moraju shvatiti da se moraju prilagoditi našim programima. Moramo strogo kazniti korupciju i donijeti zakone za kažnjavanje krađa i pljački države.

HDZ je nastavak četničkog razaranja Hrvatske“.

Glavni izvori nelikvidnosti su državna poduzeća koja tvore tzv. začarani krug dugovanja.

Kada prestane pljačka i farbanje tunela u dva do tri puta novaca će biti!

Dr. Grubišić napominje da u slučaju kada bi država smanjila 105 milijuna kuna nepripadnih mirovina mogla bi sva djeca imati besplatne vrtiće. Logički se osvrnuo i na školski prijevoz koji bi, kako kaže dr. Grubišić, za obvezno školovanje morao biti besplatan.

RTV pristojbe bi se trebale usklađivati po prihodima obitelji. – jedna je od ideja HDSSB-e.

Što se tiče Europe, jesmo za Europu ali moramo tražiti maksimalno moguće iskorištavanje onoga što je potpisano. Moramo stvoriri ekipe koje će znati povući sredstva iz fondova.

Svim silama moramo nastojati pomoći poljoprivrednicima. Iz „Kukuriku“ koalicije zovu naše ljude za ministarska mjesta jer nemaju svojih rješenja.

Moramo uspostaviti burzu roba koju smo predlagali amandmanom i agrobanku. Seljak treba negdje prodati svoju robu.

Nužna je besplatna legalizacija poljoprivrednih objekata jer su ovo referentne godine za pristupanje u europsku uniju. Ako se to ne napravi sredstva namijenjena poljoprivrednicima propadaju.

Osječko-baranjska županija povukla je 70 milijuna eura sredstava iz EU fondova.

Grubišić napominje kako bi Ministarstvo poljoprivrede moglo biti u Slavoniji i da ne treba sve biti skoncentrirano na jedno mjesto te da se ne misli o racionalizaciji. Naša županija ima velike resurse za razvoj. Mogli smo imati besplatan vodovod. Poticat ćemo svaku dobru ideju u vezi Slavonije i Baranje bez obzira odakle dolazila.

 HDZ, državotvorna stranka rastočila je RH i dovela je na prosjački štap.

85 % građana misli da je siromašno.

Koriste trikove uhićenja bivših udbaša, a takvi nas rastaču i dan danas.

Mi smo stranka budućnosti, a ne prošlosti. Gledamo u budućnost naše djece, da ne idu u Zagreb, Zadar, Varaždin…, nego da nađu posao u Slavoniji od koje ljepše nema. – za kraj press konferencije ističe dr. Boro Grubišić.

Članovi HDSSB-e ovom su press konferencijom istaknuli smjernice vezane uz svoj program za predstojeće parlamentarne izbore u prosincu.

 

Related Post