HEROJI SE NE ZABORAVLJAJU: Obilježena 30. obljetnica 121. brigade HV-e Nova Gradiška

1352 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 26. rujna 2021. – U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška  jučer  je obilježena 30. obljetnica  121. brigade HV-e Nova Gradiška.  Tradicionalni  pokrovitelji i ove su godine bili Grad Nova Gradiška, Brodsko-posavska županije i Ministarstva hrvatskih branitelja. 

     Pripadnici  121.  brigade, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata i  brojna druga izaslanstva   okupili su se na Trga dr. Franje Tuđmana.  Odali su počast poginulim pripadnicima brigade-pukovnije i svim ostalim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima koji su bili na novogradiškoj bojišnici, branili  i obranili Novu Gradišku od srpskog agresora.

  Nazočni su bili zamjenik zapovjednika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Siniša Jurković; kao izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, župan Danijel Marušić  je bio  izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, a  brigadir Stjepan Krešić izaslanik zapovjednika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, admirala Roberta Hranja, general Josip Lucić bio je  izaslanik  potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, nazočni su bili general Rudi Stipčić, pukovnici Ivan Babić i Rudolf Klicper, predstavnici Hrvatskog časničkog zbora i 99. brigade HV-e Zagreb, gradonačelnik Vinko Grgić, predsjednica Gradskog vijeća Dinka Matijević i Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge Vlatko Greiner ispred Grada Nova Gradiška, a  ime Brodsko-posavske županije  Branko Sabo

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom, kod spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima odana je dužna počast herojima  koji su živote sa slobodnu i neovisnu Hrvatsku  dali na novogradiškoj bojišnici i bojišnicama diljem Hrvatske, a  potom kod biste  i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

    Svečana akademija  i komemoracija  za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje održana je u Domu kulture. Sjećanja na  ratni put  121. brigade i njen doprinos u  obrani Nove Gradiške i na drugim bojišnicama u Hrvatskoj, te oslobađanju okupiranih hrvatskih  teritorija  govorili su  predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška Damir Matošević,  gradonačelnik Vinko Grgić i  zapovjednik 121. brigade, brigadir Josip Mikšić.  Domoljubnim pjesama svečanost je uveličala  pjesnikinja Evica Kraljić.

    U Domu hrvatskih branitelja  bila je postavljena izložba ratnih fotografija 121. brigade.

 Obilježavanje 30. obljetnice 121. brigade HV-e Nova Gradiška završeno je druženjem. 

 

O ustroju i ratnom putu 121. brigade

Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik Pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku.

U jesen 1994. godine 121. brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju.

U vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“ 121. pukovnija, zajedno s 3. gardijskom brigadom oslobađa Okučane. Drugi dio postrojbe izvršava dobivenu zadaću na pravcu Novog Varoša i daje velik doprinos briljantno izvedenoj akciji „Bljesak“ . Pukovnija sudjeluje u „Oluji“ i i oslobađanju Dvora na Uni, a nakon „Oluje“ i u akciji „Una“.

Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani domovine 121. brigadu HV-e Nova Gradiška visokim odličjem „Zrinski Frankopan“.
Za uspjehe u obrani i oslobađanju RH 121. brigada / domobranska pukovnija pohvaljena je od ministra obrane, načelnika GSOS, zapovjednika područja Osijek i Bjelovar. Za junačka djela dobila je i druga priznanja.

Velik broj pripadnika 121. brigade / pukovnije odlikovan je visokim odličjima od predsjednika RH. Vidljivo je da su pripadnici novogradiške oružane postrojbe dali velik doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju RH. Najveći doprinos dali su poginuli branitelji. U obrani i oslobađanju RH poginulo je 167, a ranjeno 536 njenih pripadnika.

 

Related Post

DRAGOVOLJNA PREDAJA ORUŽJA

Autor - 23/06/2016 0
Policija podsjeća građane na akciju „Manje oružja – manje tragedija“ koja pruža građanima mogućnost dragovoljne predaje oružja policiji bez sankcija…