HODOČAŠĆE U VATIKAN: Novogradiški branitelji pješice na put dug 900 kilometara kreću 1.ožujka

1673 0

NOVA GRADIŠKA  – Na inicijativu Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Nova Gradiška 1. ožujka  je  devet  hrvatskih branitelja  krenuti pješice na put dug 900 kilometara. Novogradiški branitelji  tri godine  pješice  hodočaste do Vukovara i sudjeluju  u koloni sjećanja i odaju počast  svim žrtvama i   braniteljima  poginulim u obrani  grada heroja. Sada su se odučili pješačiti do Rima.

Kako  kaže predsjednik udruge Aresen Granda, namjera im je  doći do Vatikana i odati počast Svetoj stolici i Papi Ivanu Pavlu II. za doprinos koji su dali u  neovisnosti  i osamostaljenju Hrvatske.  Kako ističe  pješačit će za sve hrvatske poginule i nestale branitelje. Planiraju  da će u Rim doći 2. travnja kada će ih primiti papa Franjo.

Svetom ocu  na dar nose slavonsku škrinju u kojoj će biti slavonska šlingana košulja ukrašena zlatovezom, slavonski šešir i tkanica.

Na hodočašće će Arsen Granda (56), Ivan Jurasović  (50), Željko Radošić (52), Željko Bakunić (46), Vladimir Baglač Alf ( 57), Branko Iskra (42), Željko Brčić (65) i Nenad Marčina iz Zadra, te Alen Kocić Koc koji će snimati dokumentarni film.

Arsen Granda kaže da su  ideju o hodočašću  svi oduševljeno prihvatili, a potom i dobro isplanirali. Etape će  biti od oko 35 kilometara, a  na  putu od Nove Gradiške do Splita  potporu i gostoprimstvo će im pružiti braniteljske udruge  i Općine. Do Ancone će brodom preko Jadrana, a tada će im potpora  biti  katoličke misije, a u Rimu će ih  dočekati predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Italiji i pri Svetoj stolici.

Related Post