Hrvatska i dalje najsigurnija na Mediteranu, na novoj njemačkoj karti označena kao nerizično područje 

1099 0

Hrvatska i dalje zadržava kvalitetnu epidemiološku situaciju. Sa incidencijom od 52 nova slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana na razini čitave države Hrvatska je i dalje ”u zelenom” prema kriterijima ECDC-a. Prema podacima američkog Johns Hopkins Universityja, Hrvatska je najsigurnija EU članica na Mediteranu, a epidemiološka situacija je bolja i od nekih naših važnih emitivnih zemalja, poput Austrije i Slovenije. Kad se pogleda situacija po županijama, i dalje je najsigurnija Istarska županija sa 14 dnevnom incidencijom na 100.000 stanovnika od svega 11 novo oboljelih, što je svrstava u jedno od epidemiološki najsigurnijih regija u Europi.
Zbog povoljne epidemiološke situacije je Hrvatska, prema novim pravilima koje je od nedjelje, 1. kolovoza uvela Njemačka za svoje građane koji se vraćaju iz drugih zemalja, svrstana u nerizično područje. Naime, Njemačka je ukinula postojeće definicije epidemiološki rizičnih područja te je uvela podjelu na ‘visokorizične destinacije’ – one na kojima je sedmodnevna incidencija koronavirusa kontinuirano iznad 100, s visokim zauzećem bolničkog sustava i malim postotkom testirane populacije te na ‘područja mutacije virusa’. Hrvatska sa 7-dnevnom incidencijom od 26 novo oboljelih na 100.000 stanovnika nije ni na jednoj od te dvije liste pa nema nikakvih dodatnih zahtjeva za turiste povratnike osim negativnog rezultata testa na Covid-19 (antigenski ili PCR), dokaza o potpunom cijepljenju, odnosno dokaza da su preboljeli Covid-19, pri čemu su izuzeta djeca mlađa od 12 godina. Među rizičnim područjima Njemačka je navela Španjolsku, Portugal, Cipar, Tunis te Nizozemsku i Veliku Britaniju, dok su na pragu klasifikacije za rizična područja i Francuska i Grčka.
„Nova pravila Njemačke iznova pokazuju utemeljenost statusa Hrvatske kao najsigurnije destinacije. Izjednačavajući uvjete za povratak za sve županije Hrvatska je ocijenjena najmanje rizičnim područjem za njemačke posjetitelje. Učvrstimo ovu poziciju poštivanjem mjera i cijepljenjem“, komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš.
”Mislim da smo s mjerama pogodili, pogotovo u dijelu angažmana lokalnih stožera i vlasti. Ako se ovako nastavi razvijati epidemiološka slika možemo s optimizmom gledati na budućnost i nadolazeće tjedne”, izjavio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Hrvatska je još u pripremi ove turističke sezone pripremila proširenu mrežu punktova za testiranje gostiju, a sada je omogućeno i cijepljenje turista.
”U suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo i turističkim zajednicama pripremljeno je dodatnih 350 punktova za testiranje te smo osigurali više od milijun testova po povoljnijim cijenama. Za strane državljane osigurana je i mogućnost cijepljenja”, izjavila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.
”Njemačka je naše najznačajnije emitivno tržište i označavanje Hrvatske kao nerične zemlje je sigurno još jedan poticaj i ohrabrenje turistima iz Njemačke, ali i okolnih zemalja, na dolazak u Hrvatsku. To je rezultat kvalitetnog i koordiniranog rada turističkog sektora, Vlade, javnozdravstvenog i sustava stožera civilne zaštite. Hrvatska je od prošle godine napravila značajan iskorak. Za razliku od prošle godine, ove godine imamo cjepivo, testove i dobru organizaciju. Imamo dovoljno testova i cjepiva i svi turisti koji žele mogu se testirati prije povratka, što je odlično s obzirom na nova pravila koje je uvela Njemačka”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Related Post