Hrvatska Liga protiv raka, Podružnica „Dr. Zorislav Slović“ obilježila Dan narcisa

734 0

Autorica Ivanka Herceg
NOVA GRADIŠKA, 24. ožujka 2019. – Hrvatska Liga protiv raka, Podružnica „Dr. Zorislav Slović“ Nova Gradiška jučer je, 23. godinu za redom organizirala je 23. ožujka obilježavanje Dana narcisa kako bi ukazala na potrebu redovitih pregleda s ciljem prevencije raka dojke.
Sugrađanima su za dragovoljni prilog dijelili narcise, kao i edukativni materijal.
-Drago mi je što nam se ove godine pridružila i Zajednica sv. Ivana od Boga sa Strmca. Nastojimo i inače uključiti što više udruga i građana u ovu akciju kojoj je svrha podizanje svijesti o prevenciji raka dojke.
A 19. ovog mjeseca Liga je upriličila i Dane otvorenih vrata uz besplatne preglede žena, a kao i uvijek u ovoj nam se akciji pridružio dr. Kristijan Matković i u prvoj grupi pregledao 15 žena. Ovakve akcije ćemo također nastaviti, a slijedeća je planirana već 23. travnja s ciljem prevencije raka dojke. Također je važno istaknuti kako i muškarci obolijevaju od ove bolesti, a samo od početka ove godine do sada na području bivše općine Nova Gradiška imamo 3 operirana muškarca.
Izuzetno je važna edukacija o ovoj bolesti, redoviti samopregledi, kao i redoviti pregledi u ambulanti. Ako se na vrijeme otkrije, ova je bolest izlječiva- rekla nam je, među ostalim Terezija Grgić, predsjednica novogradiške Lige.
Pregled imamo priliku obaviti i u našoj bolnici. Naime, svakoga četvrtka od 16 sati u ambulantu za bolest dojke u novogradišku Opću bolnicu dolazi dr. Kristijan Matković iz požeške bolnice.
-U planu nam je dovesti i onkologa barem dva ili tri puta mjesečno u novogradišku bolnicu kako bismo pomogli svima koji su operirani kako bi kontrolne preglede mogli obaviti bliže mjestu stanovanja- rekla nam je Tereza Grgić.
Liga nastavlja i humanitarnu akciju s ciljem prevencije raka prostate
-Prvom humanitarnom akcijom( 16. 02. koncert „Noć filmske glazbe“, sudionici orkestar, solisti i vokalni ansambl HNK iz Osijeka) prikupljeno je pola iznosa od potrebnih 66.506.25 kn. Nastavljamo s akcijama dalje i sondu ćemo sigrno nabaviti. Naime slijedeća akcija je u travnju, a bit će to donacijska utrka „Trčanjem do zdravlja“. U planu nam je do kraja travnja prikupiti sva potrebna sredstva za kupnju sonde za novi UZV-ni aparat za prevenciju raka prostate – naglasila je Tereza Grgić.
Novogradiška Liga time se pridružila i nacionalnoj javnozdravstvenoj kampanji “Sve za njega” koju su organizirali Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate i Hrvatske lige protiv raka.
A tako se od samoga početka novogradiška Liga pridružila i tradicionalnoj javnozdravstvenoj kampanji Dan narcisa.

Related Post