HSLS PROTIV

718 0

Ovih dana odlukom vlade RH om besplatnom studiranju redovitih studenata, povećati će se broj studenata koji u Hrvatskoj plaćaju studij, a povećati će se i ukupna masa sredstava koji će studenti uplatiti na račune fakulteta u Hrvatskoj.

 

Takvu odluku mogao je predložiti samo ministar koji nikada nije radio u resoru koji vodi. Naime, Odlukom je redovitim studentima proglasio samo one koji tijekom akademske godine prikupe 55 do 6o ECTS bodova. Ispada da su redoviti studenti samo oni koji ostvare 92%-tni uspjeh tijekom akademske godine, a svi ostali su neredoviti i loši koji za kaznu moraju plaćati participaciju školarine.

 

Naime, prije 20 godina samo je 12% studenata plaćalo školovanje, dok danas participaciju školarine plaća preko 60 % studenata. Najnovijom odlukom vlade će školarinu plaćati još više studenata unatoč činjenici da u polovici europskih zemalja školarine uopće ne postoje.

 

Postojeći sustav plaćanja studija u kojem jedni plaćaju, a drugi ne plaćaju, nepravedan je i neodrživ, jer su participacije školarina narušile načelo jednakog pristupa i dovele u pitanje obrazovanje kao javno dobro.

 

HSLS smatra da se besplatno visoko obrazovanje mora regulirati novim zakonskim rješenjima.

 

Da su nam članovi Sabora i Vlade stručnjaci koji su fakultete završili sa 92% prosjekom položenih ispita, odnosno sa prosjekom 4,5 do 5,0, gdje bi nam bio kraj.

Related Post

HSLS I UMIROVLJENICI

Autor - 22/10/2013 0
Organizirajući zajedno druženje u Donjim Andrijevcima, u subotu, 19. listopada, Sindikat umirovljenika i HSLS općine Donji Andrijevci još jednom su…