HSS APELIRA

1485 0

NOVA GRADIŠKA , 5. lipnja 2014. – Nacionalni program za zdravstvo ili tzv. Master plan, nažalost nije donio ništa dobrog zdravstvu Brodsko-posavske županije.

 

Uvođenjem smjenskog rada u bolnici“dr. Josip Benčević“ narušena je dosadašnja visoka efikasnost dijagnostičkih i terapeutskih postupaka.

 

Najavljenim smanjenjem krevetnih kapaciteta takav negativan trend će se nastaviti. Zbog navedenog redovi čekanja na pojedine dijagnostičke i terapeutske postupke će biti sve duži. Nezadovoljstvo bolesnika je sve veće. Stalnim negativističkim izjavama, Ministarstvo zdravlja o zdravstvenim djelatnicima u javnosti, stvara javno mišljenje o liječnicima i medicinskim sestrama kao neradnicima.

 

Organizacija OHBP (objedinjenog hitnog bolničkog prijema) u Slavonskom Brodu je primjer loše organizacije i neshvaćanja jedne, u suštini dobre, organizacijske zamisli.

 

Angažiranjem liječnika, specijalista , s drugih odjela dolazi do remećenja rad na odjelima s kojih dolaze, čime su zakinuti isključivo oni kojima je neophodna dvadeset četiri satna skrb. Liječnici, specijalisti i subspecijalisti na OHBP-u rade posao koji mogu raditi liječnici početnici. Kako se vodi loša politika pri zapošljavanju i planiranju specijalizacija više je nego sigurno da niti jedna bolnica neće imati dovoljan broj liječnika specijalista hitne medicine i to zbog manjka liječnika i zbog nedovoljnog interesa liječnika za nedovoljno definiranu specijalizaciju.

 

Pripajanjem OB Nova Gradiška slavonskobrodskoj bolnici štetni proces je dobio poguban mogući ishod. Sve je jasnije da svjesna redukcionistička politika uprave , sada jedinstvene bolnice, ide k zatvaranju u fizičkom smislu bivše novogradišle bolnice. O tomu govore čineice: Smanjenje rada urološke ambulante u Novoj Gradiški za 40% zbog odlaska na ispomoć urologa u Slavonski Brod, produženje liste čekanja na pregled kod okuliste zbog angažiranja novogradiških okulistica za ispomoć u brodsku bolnicu, zatvaranje službe za patologiju s odnošenjem opreme iz Nove Gradiške u brodsku bolnicu, Smanjenje broja anesteziologa u novogradiškoj bolnici do ostvarenja proklamiranog stava: „U novogradiškoj bolnici-jedna operacijska sala, jedan anesteziolog, 4 instrumentarke!!“ Odvođenje specijaliste ORL iz novogradiške bolnice na rad u brodsku bolnici, najavljena zabrana operacija iz područja uho-grlo-nosa u novogradiškoj bolnici.

 

Zbog svega navedenog, dostupnost zdravstvene zaštite za stanovnike Županije je bitno smanjenjena. Kontinuiranost pružanja zdravstvene zaštite je evidentno narušena, a o sveukupnosti i cjelovitosti pristupa pružanja zdravstvene zaštite da se i ne govori.

 

Primjena kliničkih dostignuća i znanja te njihova primjena u praksi ovakvim radom je dramatično narušena.

 

Hrvatska seljačka stranka traži od sanacijskog upravitelja i Sanacijskog vijeća Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod poduzimanje aktivnosti koje će osigurati građanima dostupnu zdravstvenu zaštitu i očuvanje svih odjela i djelatnosti Opće bolnice Nova Gradiška – navodi se u priopćenju ŽO HSS-a BPŽ.

Related Post

NEUSPJELA SANACIJA

Autor - 27/09/2016 0
SLAVONSKI BROD – Zbog neuspješne sanacije sve su hrvatske bolnice prije nekoliko mjeseci vraćene svojim osnivačima – županijama, pa tako…

MOGUĆE DOBRA VIJEST

Autor - 13/09/2012 0
Ušteda za zdravstvo i rasterećenje za 25 Novogradiščana koji na dijalizu idu u Požegu i Slavonski Brod