HVALEVRIJEDNA KNJIGA: Pola stoljeća Tamburice

802 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Jakša Samardžić

STARO PETROVO SELO, 1. svibnja 2021. – Pola stoljeća Tamburice naziv je hvalevrijedne knjige koja je nedavno izašla iz tiska u kojoj autori IVAN LEKIĆ i RENATA GRGIĆ kronološki donose pregled, isto tako hvalevrijedne aktivnosti Kulturno-umjetničkog društva Tamburica. Autori pišu i u knjizi tekstom, fotografijama i drugim tiskanim materijalima dokumentiraju vrijeme u kome su petrovoselski tamburaši ostavili, a ova knjiga to potvrđuje, neizbrisiv trag u tamburaškoj glazbi u Hrvatskoj i nastupima od Češke, Njemačke, Danske, Švicarske i Italija do SAD-a, Kanade i Venezuele i iseljenim Hrvatima svojim nastupila donosili dio zavičaja i veselja. Od utemeljenja 1971. godine „Tamburica“ je diljem svijeta bila produžena ruka domovine, a njeni tamburaši galili su srca i duše naših iseljenika.

-Prihvatiti se pisanja o jednom vremenskom razdoblju od pola stoljeća života, postojanja i rada KUD-a Tamburica, velik je izazov i odgovornost ,
Kao sudioniku i jednom od osnivač Društva, želja mi je, noseći svu težinu zadatka, opisati društvena zbivanja, političke okolnosti, uvjete rada, potrebu za osnivanjem Društva, kao i vrijeme zbivanja prije osnivanja, za vrijeme djelovanja, posebice u promjenama stvaranja samostalne i suverene države Hrvatske.
Povezat ću tradiciju i običaje iz kulturnog i društvenog života pišući, po sjećanju starijih živućih osoba, o prvim tamburašima – sviračkim sastavima iz 30-tih i 50 -tih godina prošlog stoljeća , zatim o folkloru i smotrama ondašnjeg Društva općine Staro Petrovo Selo.
I tada su postojali zaljubljenici u pjesmu, sviranje, igru – ples koji su čuvali kulturnu baštinu, jezik, običaje i osjećaje nacionalne osviještenosti i pripadnosti jednom narodu, narodu hrvatskome – navodi, uz ostalo, Ivan Lekić u predgovoru.
KUD Tamburicu, uz ostale, obilježili su tamburaši. U proteklih pola stoljeća kroz Tamburicu je prošlo više tisuća članova i nekoliko stotina tamburaša. Njeni tamburaški sastavi i orkestri na koncertima i festivalima u domovini i diljem svijeta oduševljavali su, a orkestri na tamburaškim natjecanjima odnosili prestižna priznanja. Treba istaknuti da je Ivan Lekić, kao glazbeni pedagog najzaslužniji što su u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ odgojene generacije vrsnih tamburaša, školski tamburaški orkestri dobivali prestižna priznanja na tamburaškim festivalima i bili nepresušni izvor mladih tamburaša.

Utemeljitelji KUD-a „Tamburica“ bili su: Zvonimir Šagovac, Ivan Lekić, Nikola Rajšić, Zvonko Dragić i Josip Turkalj. Brojne generacije petrovoselskih tamburaša koji su svirali u KUD-u „Tamburica“, a koje je Ivan Lekić naučio svirati, promicali su tamburašku glazbu i Staro Petrovo Selo.
O knjizi ne treba naširoko pisati. Treba ju uzeti u ruke i prelistati i pročitati. Mnoge će sigurno obradovati, posebno živuće članove, ali i njihove obitelji i potomke.

Ivan Lekić se nada da će epidemiološki uvjeti vrlo brzo omogućiti da se knjiga promovira, a KUD Tamburica obilježi 50 godina postojanja i rada.

Knjiga se može uz donaciju od 100 kuna nabaviti kod Ivana Lekića ( tel. 099 784 0306 )

Related Post

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2012.

Autor - 12/10/2012 0
Književni susret sa svjetski poznatim književnikom za djecu i odrasle,dramaturgom Mirom Gavranom uz predstavljanje njegove nove knjige; zbirke drama „PAROVI…

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Autor - 20/08/2013 0
Hrvoje Čeliković ove je godine dobitnik prve nagrade (serija) i druge nagrade (pojedinačno) na međunarodnom 10. bjelovarskom salonu fotografije

Dimnjak zapalio kuću u Orubiuci

Autor - 05/12/2018 0
ORUBICA, 5. prosinac 2018. – Noćas, oko 0.30 sati, u Orubici, došlo je do požara obiteljske kuće, vlasništvo 83-godišnjakinje. Požar…